2016. december 18., vasárnap

LENGYEL, MAGYAR - KÉT JÓMADÁR

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.12.18.



A közelgő ünnepek alkalmával még egy jó nagyot belerúgott a sajtószabadságba a lengyel és magyar kormány. Ma már úgy kell dolgozniuk két uniós országban a politikai tudósítóknak, hogy folyamatos atrocitások érik őket a hatalom részéről, arról nem is beszélve, hogy egzisztenciájuk folyamatos veszélyben van, ha ellenzékinek tartott orgánumnál dolgoznak. Egyelőre csak félrelökik, viccelődnek rajtuk vagy kitiltják őket a legfontosabb helyszínekről, ám ha ez a folyamat nem áll meg itt, akkor Oroszországhoz, Ukrajnához vagy Azerbajdzsánhoz hasonlóan az állami propagandán kívül állókat közellenségnek tekintik majd, így nem védheti meg őket még Brüsszel vagy Soros György sem.

Ha egy hatalom egyszerre akar magabiztosnak látszani, és elkerülni a kínos ügyeket, akkor a legjobb eszköz ehhez, ha keménykedik a sajtó munkatársaival. Kövér László úgy mordult rá egy kolléganőre a parlamenti folyosón, mintha azt kérdezte volna tőle, hogy részt vett-e már valaha spiritiszta szertartásokon. Ezt csak Matolcsy György folyosói ámokfutása tudta űberelni, amikor a tőle kérdező újságíróknak boldog, békés ünnepeket kívánt. Orbán Viktor sajtóelhárítója sem akart lemaradni a sorban, Havasi Bertalan ugyanis ügybuzgalmában elzavarta a megszüntetett Népszabadság újságíróját a miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatójáról, pedig a kolléganő rendelkezett érvényes akkreditációval.

Időközben Lengyelországban bekövetkezett az, ami hazánkban is bármikor megtörténhet: Lényegében kitiltották az ellenségesnek tartott médiák képviselőit a Szejmből, és csak a hatalom által kegyben részesített öt sajtóorgánum léphet be a lengyel törvényhozás épületébe január elsejétől. A kormánypárti képviselő urak Lengyelországban és Magyarországon sem szeretik a kellemetlenkedő újságírókat, a korrupciós ügyeket firtató kérdéseket, és ahelyett, hogy helytállnának ilyen éles helyzetekben (esetleg tájékozódnának bizonyos aktuális ügyekben), inkább elüldözik azokat, akik a munkájukat szeretnék végezni (történetesen korrektül tájékoztatni a polgárokat), ugyanakkor előnyben szeretik részesíteni saját lakájmédiájukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.