2016. december 14., szerda

MAGYAR GYEREK KÜLFÖLDÖN: BEILLESZKEDÉSTŐ AZ ISKOLÁIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gabuschka
2016.12.14.


Egy hete kezdődött egy sorozat, amiben külföldön élő magyar gyerekek mesélnek az életükről, arról, hogyan látják ők a világot. Akkor a megérkezés, az első napok izgalma, és a nyelv volt a téma, ma pedig ugyanazokkal a szereplőkkel folytatjuk, a kérdések pedig az óvoda/iskola, a barátság és a Magyarországon maradottak körül forognak majd. A kérdező ezúttal is a Frankfurti mesék blog szerzője, Gabuschka, akinek rengeteg munkája van abban, hogy ez a sorozat létrejött.

„A sorozat első részében megismert gyerekek tovább mesélik a határátkelés és az új otthonukba való beilleszkedésük során szerzett tapasztalataikat.

A kezdeti élmények után, a sorozat második részében több szó esik majd a mindennapokról, az iskolai, óvodai beilleszkedésről, vagy akár a kedvenc ételeikről.

Mielőtt rátérünk a kérdésekre és a válaszokra, ismét bemutatnám röviden a válaszadó gyerekeket:

Laura és Bence

Testvérpár Melbourne, Ausztráliából. Laura 9 éves, Bence 11, tavaly decemberben költöztek át családostul a földgömb másik felére, így majdnem egy éve élnek a napsütésben. Anyukájuk írja, hogy azt mondják az országra, hogy a gyerekek paradicsoma, és ezt nagyon igaz állításnak tartja, mert a gyerekek nagyon szeretnek ott élni.

Peti

Hét éves kisfiú Németországból. Néhány hónapja költözött a családjával Wiesbaden város közelébe, az iskolát, nem számítva a néhány hetes magyarországi tanítást, már a német iskolában kezdte el.

Hét és fél éves kisfiú Brazíliából


Magyarországon született, 2 éves volt mikor Londonba költöztek családosan, és 6, amikor Brazíliába.

Marianna, Melinda, Johanna

Franciaországban élnek több, mint három éve. Többször is költöztek, ám 2 éve már Thionville-ben laknak. A válaszokat hárman testvérek közösen adták: Marianna és Melinda, 6,5 évesek, most kezdték az iskolát, a legkisebb, Johanna, 4 éves, középső csoportos.

„Az ikrek a három évet három különböző óvodában járták, Johanna két bölcsődébe és két óvodába járt a három év alatt. A nagyok Magyarországon jártak bölcsődébe és már jó magyar beszéddel jöttek ki, a kicsi 11 hónapos volt, mikor kijöttünk, ő itt tanult beszélni, ezért viszonylag későn - 3 évesen - beszélt rendesen. A válaszokat nagyrészt Marianna adta, de mindhárman beleszóltak.“ – mutatta be a lányokat anyukájuk egy bemutatkozó emailben.

Kata

Októberben lett 8 éves. Három éve élnek Ausztriában (Felső-Ausztria) egy kis 1500 fős faluban. A német határtól 10 kilométerre. Kata 2 évet járt ott óvodába. Most már második osztályos.

Kati

10 éves, 2013-ban érkezett Németországba.

Zsombor és Zorka

Zsombor 11, Zorka 9 éves, több mint egy éve élnek Luxemburgban. Ötödik és harmadik osztályosak, „itt ciklusok vannak, tehát Zsombi a 4.1, Zorka a 3.1 ciklusba tartozik. Luxemburg különlegessége, hogy a gyerekek otthon ill. egymás között luxemburgiul beszélnek, a suliban elsőtől németül tanulnak, 2 év 2. félévtől franciául is tanulnak, így mire a 6. év után megkezdik a gimit már 3 nyelven beszélnek.“ – írta a bemutatkozásban anyukájuk.

Péter

Decemberben lesz 7 éves, több mint egy éve élnek Frankfurt közelében, Németországban.

Van már barátod? Ha igen, hogyan segítette a beilleszkedést? Volt esetleg olyan játék, amelyet te tanítottál meg a helyi gyerekeknek? 

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.