2016. december 7., szerda

MÁR CSAK ÖNBECSAPÁS A HÁLAPÉNZ?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2016.12.07.



A mai magyar egészségügyben szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a hálapénz fejében a remélt előnyt megkapja valaki. A kiemeltebb ellátás lehetőségét ugyanis már nemcsak az orvosok szándéka, hanem a technikai vagy humán feltételek megléte is befolyásolja.

Az orvosoknak zsebbe fizetők alig több mint harmada érzett valóban hálát, a többiek valamilyen előnyt reméltek tőle, vagy kényszerből tették, esetleg egyszerűen meg akartak felelni az elvárásoknak – derült ki a Nézőpont
idei kutatásából. Közben általános érvelés, hogy nem érdemes igénybe venni egészségbiztosítást, mert hálapénzért akkor lehet elérni a kiemelt figyelmet, amikor arra éppen szükség van, így összességében „gazdaságosabb" a dolog.

 (A cikk az Egészségbiztosítási rovatba tartozik.)

Zsolnai Gábor, a Vienna Life az új vállalati értékesítési igazgatója érdeklődésünkre elmondta: ez az érvelés már nem állja meg a helyét, amit könnyű belátni a folyamatok és a rendszerek működésének szisztémája alapján. Ahhoz ugyanis, hogy egészségügyi probléma esetén a beteg szakorvosi ellátást, illetve ahhoz kapcsolódó diagnosztikai szolgáltatást vegyen igénybe, „meg kell futni a szükséges köröket" az állami ellátó-rendszerben. (Ezt a beutalási rendszer, aminek a célja az indokolatlan, illetve a túlhasználat elkerülése, jól szabályozza.)

Bizonyos szakrendelések kivételével háziorvosi beutaló szükséges például a szakorvosi vizitekhez, és szakorvosi beutaló szükséges a komolyabb diagnosztikai vizsgálatok igénybe vételéhez. Ez esetenként akár több körös megjelenést, több körös – hetekben, illetve hónapokban mérhető – várakozási időket és akár többszörös paraszolvenciaelvárást is jelenthet a páciens számára...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.