2016. december 25., vasárnap

MERKEL A LEGROSSZABBRA SZÁMÍT - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.25.


A Spiegel úgy tudja, hogy a német kancellár azzal állt fel, miután megnézte Trump pennsylvaniai köszönetnyilvánítását, hogy a lehető legrosszabbra kell felkészülni.

A CDU elnökségének számolt be a látottakról, és a részvevők szerint igencsak aggodalmas volt. Azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy mindenki vetítse le magának az egyórás felvételt, mert abból kiderül, milyen világban él a leendő elnök, illetve hogy milyen politika várható tőle. A fő, hogy számára egy jelszó létezik: Amerika mindenekelőtt. Az összeállításban a Fehér Ház következő lakója a saját, nem létező földrengésszerű győzelmét ünnepelte, szidta a sajtót és semmiképpen sem azt a benyomást keltette, hogy a siker államférfit faragott volna belőle. Merkelt különösen azt döbbentette meg, amikor azt hangoztatta, hogy nincsen világhimnusz, világvaluta vagy világpolgár. Csupán az amerikai zászló előtt hajt fejet.

New York Times

A Bőnyről, vagyis Györkös István falujából keltezett hosszú tudósításban a lap arról számol be, hogy Oroszország destabilizálni igyekszik Európát, és ehhez a szélről toboroz talpas katonákat. A riporter azért látogatott el a településre, mert a szélsőjobbos Magyar Nemzeti Front vezére agyonlőtt egy rendőrt, bár a család szerint a járőrtárs golyója okozta a tragédiát. Majd a történet még furcsább fordulatot vett, amikor a titkosszolgálat azt közölte a Nemzetbiztonsági Bizottságban, hogy Györköst éveken át figyelték, mivel szerepe volt egy olyan szélsőséges hálózatban, amelyet Oroszország segített. Rácz András, a Nemzetközi Ügyek Finn Intézetétől azt mondja, Moszkva azért tart kapcsolatot ilyen maroknyi, antiszemita szervezetekkel, mert próbálja elbizonytalanítani, megzavarni Európát. Sokszor ugyan teljesen hiábavaló, de nem kerül sokba, és időnként bejön, mint pl. a Jobbik esetében. Győri Lóránt a Political Capitaltől azt állapította meg, hogy a Kreml manapság utánozza a szovjet korszak módszereit a nyugat elleni ideológiai hadviselésben, a dezinformálásban és a felforgatásban. Orbán Viktort viszont az vonzotta, hogy Putyin ellenséges a liberális demokráciával szemben, hogy az oroszok készek kp-ban fizetni, lásd Paksot. Bár a közvélemény kutatások azt igazolják, hogy a magyarok sokkal inkább rokonszenveznek a Nyugattal, mint Oroszországgal, a miniszterelnök és a Jobbik vezetője egyaránt elásta korábbi ellenszenvét Moszkvával szemben és főként az EU-ra összpontosítja a tüzet. A Vona Gáboréknál bekövetkezett fordulat különösen látványos és összefügg Kovács Béla szerepével. A kémkedéssel gyanúsított KGBéla tagadja az orosz kapcsolatot, viszont nem magyarázta meg az életrajzában tátongó lyukakat. Meg hogy miért adott a pártnak pénzt, hogy az honnan volt. Mindazonáltal a magyar hatóságok nem sok kedvet mutatnak, hogy kivizsgálják a vádakat. A kormány ugyancsak vonakodik, hogy komolyabban utánajárjon az orosz szálnak a Györkös-ügyben, pedig azt a hírszerzés is alátámasztotta. A jelek azonban arra utalnak, hogy az oroszok az egész históriában a szélsőséges portált, a Hídfőt akarták megszerezni, hogy azután onnan továbbítsanak dezinformációkat. A szerver Oroszországban van, az irányvonal egyértelműen oroszbarát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.