2016. december 10., szombat

MERKELI FORDULAT

SZÉKELX SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.12.10.


Az egész világon híre ment annak, hogy Angela Merkel negyedszer is jelölteti magát a 2017 őszén esedékes Bundestag választáson a kancellári posztra. Nagyon ambiciózus terv ez, hiszen ezzel immár beérné Helmut Kohl kancellárt, aki korábban négyszer, és megelőzi Konrad Adenauert, aki viszont csak háromszor volt Németország kancellárja. De nem is ez teszi igazán merész vállalkozássá a tervét, hanem az, hogy az utóbbi időben a CDU támogatottsága meglehetősen lecsökkent és ennek nyomán több párt jelentősen megerősödött. Ezek közé tartozik az AfD, amelyik a menekültellenes politikája nyomán a tartományi választások során sok képviselői helyet szerzett meg a CDU-CSU szövetség rovására. Mindezt tetézheti még az is, hogy az SPD erős embere Martin Schulz, a korábbi EP elnök is ringbe száll majd a kancellári szék elnyerésért. Tehát lesz majd vetélkedés a következő év őszén, ami esetleg megváltoztathatja Németország konkrét Uniós politikáját is. 

Nem tudom, hogy ma érdemes-e Merkel asszony esélyeiről beszélni, hiszen oly távol van még a választás. De az biztos, hogy a kancellár reputációját alaposan megtépázta a menekültügy kezelése, hiszen az a német választók jelentős részében ellenszenvet váltott ki. Talán a közelgő választás, vagy a józan belátás mondatta Merkel asszonnyal pártjának legutóbbi kongresszusán azt, hogy a menekültválság kezelésében taktikát kell váltani. Az ott elmondottakat én az alábbi pontokban szedtem össze.

  1. meg kell állítani a menekültáradatot, aminek a leghatékonyabb módszere a hazájuk térségében történő segítség nyújtás.

  1. nem lehet engedni az illegális bevándorlást, ezért meg kell erősíteni az Unió külső határait.

  1. távozniuk kell az elutasított menedékkérőknek.

  1. nem lehet az Uniós jog fölé helyezni a sariat, meg kell szüntetni a burka és egyéb más ruhaneműk viseletét, ami az iszlám szokásjogra utalhat.

  1. végre kell hajtani a korábban kiszabott kvóta alapján a menekültek szétosztását a tagállamok között.

Az előbbiekből világosan látható az, hogy Merkel kancellár retorikájában gyökeres fordulat állt be. Ma már egyértelműen azt a politikát akarja megvalósítani, amit korábban más tagországok, így Magyarország is helyesnek és követendőnek tartott. Ezek közül egyetlen kivétel van, mégpedig a 160 ezer menekült kvóta alapján történő elosztása a tagállamok között. Közismert az, hogy ezt a V4-ek, és közöttük különösen Magyarország határozottan visszautasította, amihez mind a mai napig tartja magát. Tehát még ma sem mondhatjuk azt, hogy a menekültüggyel kapcsolatban minden tekintetben egyetértés lesz...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.