2016. december 8., csütörtök

MILYEN KARÁCSONYFÁT VÁLASSZAK?

MEGYERI SZABOLCS KERTÉSZBLOGJA
Szerző: Megyeri Szabolcs
2016.12.05.


Átléptünk a decemberbe, ami növényfronton egyetlen dolgot jelent, itt az ideje a karácsonyfával foglalkozni. Az év utolsó hónapjában hagyományosan karácsonyi fenyővel kapcsolatos bejegyzésekkel jelentkezem, és bár meglehet, hogy az ezekben elhangzó információk sokaknak jól ismert evidenciák, azért rengeteg karácsonyozónak hasznosak lehetnek a leírt dolgok. Kezdjünk is bele, az első lecke legyen a vágott és a dézsás fenyők közti különbség, hogy könnyebb legyen a választás.

Miért vegyek vágott fenyőt?

A vágott fenyők adják a karácsonyfák (szubjektív becslés) 85-90 %-át, ezeket találjuk meg az utcai árusoknál, de a kertészetek, sőt, gyakran a hipermarketek is árulnak vágott fenyőt. Fontos az elején leszögezni, hogy a vágott fenyők 99%-a mezőgazdasági termesztésből származik, vagyis ezeket a növényeket kifejezetten azért nevelik, hogy kivágva ünnepi szobadíszként funkcionáljanak (a maradék egy százalék tulajdonképpen az illegálisan kitermelt, mondjuk ki, lopott fákat jelenti, ha egy árusnak mindössze 2-3 darab fája van, gyanakodhatunk, hogy nem tiszta a növények eredete). Tehát a vágott fenyő vásárlása nem jelenti azt, hogy az erdők pusztítását támogatjuk, de persze ettől még lehetnek fenntartások a vágott fenyővel szemben. Hogy egy hasonlattal éljek, a vágott fenyő ugyanaz a kategória, mint a búza vagy a dinnye, egyszerű haszonnövény, amit azért termesztünk, hogy kiszolgáljon minket. 

A vágott fenyő természetesen egyfajta gyűjtőnév, hiszen minden árusnál többféle fenyőt találunk. A leggyakoribb faj a
luc, népszerűségben szorosan követi azt az ezüstfenyő, majd a nordmann fenyő, és van még pár fenyőféle, ami felbukkan az árusoknál, például a kolorádófenyő, az erdei fenyő, a duglászfenyő, vagy a feketefenyő.

A vágott fenyő előnye a könnyű kezelhetőség, személyautóval is szállíthatóak, de közeli árustól gyalog is hazacipelhetőek, a luc kivételével tartósak, akár hetekig a szobában maradhatnak jelentős állagromlás nélkül. A vágott fenyőtől az ünnep végeztével egyszerűen megszabadulhatunk, a közterületfenntartó cégek elszállítják őket, de a kiszáradt fenyő kazánban el is tüzelhető. A vágott fenyő mérete kis túlzással bármekkora lehet, egészek kicsit is vehetünk, és aki akar, több méter magas monstrumot is választhat.

Időfaktor!

A vágott fenyő megvételének idejét taktikusan kell belőni. A szezon elején sok a szép, dús, nagy fa, de ezek állaga leromolhat, ha szentestéig heteket kell tárolnunk. Későbbre időzítve a vételt, sokszor csak kisebb, gyengébb minőségű fát találunk, ilyenkor viszont az árak mennek lejjebb, főleg az ünnep előtti egy-két napban. Ráadásul az sem mindegy, hogy mikor került kitermelésre a fa, vagyis hogy mióta áll a kereskedőnél. A vásárlás minőségellenőrzési trükkjeiről hamarosan részletesen írok!

 
Miért vegyek dézsás fenyőt?

Az élő karácsonyfa divatja több éve töretlen, egyre többen döntenek az élő fa mellett, ki természetvédelmi, ki pedig praktikus okokból. A dézsás fenyő relatív hátrányokkal is bír a vágott fenyőkkel szemben, bár minden nézőpont kérdése. A legfontosabb, hogy a dézsás fenyő nem szobanövény, legfeljebb tíz napig maradhat a fűtött lakásban, ezután biztosan károsodik, akár el is pusztulhat, akkor pedig ugye értelmét veszti az élő karácsonyfa ideája. A dézsás fenyő már az újév első napjaiban kiültethető a kertbe (amennyiben akad pár fagymentes, derűs nap), de akár dézsában is tartható kültéren hónapokig, ilyen módon kettős hasznot könyvelhetünk el, hiszen ugyanaz a fa karácsonyi díszként és kerti dísznövényként is szolgál minket. Élő karácsonyfát kölcsönözni is lehet letéti díj ellenében, ebben az esetben a fát visszaszolgáltatva kifejezetten olcsón megúszhatjuk a fa mizériát (bár gyakran nem pénzt, hanem levásárolható kupont kapunk vissza a kaucióért cserébe)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.