2016. december 5., hétfő

NYUGDÍJEMELÉS ÉS EGYSZERI JUTTATÁS - MIRE ELÉG MINDEZ?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.05.


Orbán beígért 1,6 százalékos nyugdíjemelése és az egyszeri juttatás kommunikációs szempontból hasznos lehet, viszont nem változtat a tényen, hogy ez még mindig csak csepp a nyugdíjrendszert érintő problémák tengerében, amelyek hosszú távú stratégiákat kívánnak. A Nyugdíjasok Országos Képviselete szerint 4 százalékos emelés is lehetséges lenne, ha az Orbán-kormány nem változtatta volna meg az indexálási rendszert 2011-ben, holott a 4 százalék sem tűnik soknak, figyelembe véve, hogy a magyar nyugdíjasok több mint a fele nyomorog és a rendszerből hiányzik a társadalmi igazságosság.
 
1,6-os ígéret
 
Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában lengette be, hogy a jövő évi nyugdíjemelés mértéke 0.9 százalékról 1,6 százalékra nő.
 
A Pénzcentrum szerint ez a változtatás nem lehet véletlen, hiszen Magyarország a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő (vagyis az inflációval megegyező) mértékben kell emelni. A kormány által eddig várt 0,9 százalékos inflációval szemben viszont a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében 2,3 drágulást vetít előre, ez lehet az oka az emelésnek, természetesen amellett, hogy remekül cseng a nyugdíjemelés mértékének emelése.
 
Ám ez nem mindenkit hat meg. Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke az ATV-nek adott interjújában elmondta, hogy nem tudják elfogadni az emelést, mert, mint ahogy fogalmazott: számos szakértői kör lényegesen nagyobb inflációt vizionált a jövő évre vonatkozóan. A szakszervezeti vezető szerint egyébként a svájci indexálás szerint, melyet egyébként 2011-ben váltott fel a mostani rendszer, legalább 4 százalékkal lehetne emelni a nyugdíjakat.
 
De attól még a valóságban csak 1,6 százalékos lesz a nyugdíjemelés, így az öregségi átlagnyugdíj összegével számolva, ami 109 ezer 561 forint, ez az összeg  111 ezer 314 forintra emelkedne.
 
Ami amúgy is jár...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.