2016. december 19., hétfő

PARLAMENTI BLOKÁD, TÜNTETÉSEK VARSÓBAN: SZEMÉBE MONDTÁK A LENGYEL ILLIBERÁLISOKNAK, HOGY SZÉGYEN, AMIT CSINÁLNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2016.12.18.


Lengyelország véget nem érő politikai krízise újabb fejezethez érkezett. December 16-án, pénteken, a Szejm utolsó idei ülésén a kormánypárt (PiS) a parlament ülésterméből elvonulva, a média és az ellenzék nélkül – sokak szerint alkotmánysértő módon – szavazta meg a jövő évi költségvetést. Erre azért volt „szükség”, mert az ellenzék elfoglalta az ülésterem pódiumát, így tiltakozva a kormány jogfosztó intézkedései ellen – ezt Mariusz Blaszczak Belügyminiszter puccskísérletként értékelte. 

Az éjszaka folyamán spontán összegyűlt több ezer kormányellenes tüntetőt, akik elzárták a parlament épületének kijáratait, rendőri erővel „kellett” feloszlatni, hogy a parlamenti képviselőket „kimenekíthessék” a tömeg karmai közül. „Nem hagyjuk magunkat terrorizálni” – mondta Jarosław Kaczyński, a kormánypárt vezetője.


Valóban, ilyen és ehhez hasonló „terrorcselekmények” már egy jó ideje rettegésben tartják a lengyel kormányt. Csak október óta háromszor vonultak utcára a pártvezető által „huligánoknak” és „bűnözőknek” nevezett tömegek, a jogfosztó és életveszélyes abortusztörvények elleni fekete tüntetések, az oktatási reform elleni demonstrációk és a gyülekezési jog reformja elleni megmozdulások keretében.

Péntek éjszaka és szombat reggel a sajtószabadság volt terítéken: a kormánypárt korlátozni akarja a média hozzáférését a parlamenti ülésekhez, amelyek 1989 óta mindig hozzáférhetőek voltak a nyilvánosság számára.

Persze régóta ismeretes, hogy a PiS – mint az illiberális pártok általában – legszívesebben a nyilvánosságtól távol, zárt ajtók mögött intézi ügyeit. Tavaly decemberben például Andrzej Duda köztársasági elnök az éjszaka leple alatt iktatott be kormánypárti alkotmánybírákat a korábban törvényesen megválasztott bírák helyett. Ahogy a lengyel újságíró, Jakub Dymek megjegyzi, a kormánypárt még olyan tipikusan nem pártpolitikai kérdésekben is tartózkodik a nyilvános egyeztetéstől, mint az erdőirtás. Számukra a nép – amelynek az életével, egészségével, jogaival játszanak – csakúgy, mint a szabad média, a jogállam, a képviseleti demokrácia, nyűg, kellemetlenség, amely csak megzavarják a kormányzás sima menetét.

Keményvonalas illiberális pártként a PiS azon a szilárd eszmei alapon nyugszik, hogy megbízatását nem a néptől kapja és nem a nép felé tartozik elszámolással...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.