2016. december 10., szombat

PIAC ÉS PÓRÁZ

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2016.12.09.


Csak nem bírtam ellenállni, és a korábbi cikkemben kifejtett ellenérveim dacára elmentem egy K+F és innováció témájú konferenciára. Úgy kell nekem! Dacára annak, hogy egy üzleti magazin rendezte, mindjárt két óra tömény bullshittel indult a kormánytól ilyen címen megszerezhető pénzekről és egyéb támogatásokról. Azt nem mondták az előadók, hogy mennyit kérnek vissza, de azt nem rejtették véka alá, hogy a hatalomgyakorlás eszközének tekintik a programokat.

De nem is emiatt a blokk miatt mentem én, hanem a következőért. Itt különféle szakmai trendek bemutatását hirdették meg, és azt is kaptuk. Sokféle érdekességet meg lehetett tudni, olyat is, ami nem állt az előadók szándékában. Izgalmas előadást láthattunk, hallhattunk a gyógyszeriparról, ahol az emberi genom 2003-as feltérképezése óta elképesztő fejlődés indult meg. Az ismert kb. 30 ezer génből, ami az ember alkotja, nagyjából 600 működési hibája okozza rákos megbetegedéseket.

A gyógyszeripar most arra hajt, hogy olyan gyógyszereket állítson elő, amelyek e gének működésének helyreállítására, hibás információcseréjük megszakítására hatnak. A rákos sejtekkel együtt a pácienseket is megmérgező kemoterápia helyett. Már 200-ra van is ilyen szer. Egy magyar szoftver pedig képes arra, hogy megtalálja az adott hibás gén kezelésére alkalmas gyógyszert. Ehhez persze az kell, hogy megismerjék a páciens génkészletét és megtalálják a problémás gént.

Ezt génszekventáló berendezésekkel lehet megoldani. Ezek története követi a számítógépekét: eleinte böhöm nagyok voltak, mostanra desktop változatban találhatók meg. (Akár minden háziorvos, de legalább onkológus rendelőjében állhatna egy.) De már tesztelik Magyarországon is a – nagyjából pendrive nagyságú –
kézi változatot. Ezt akár haza is lehet majd vinni, otthon beleköpve és a laptopba dugva feltérképezi a családtagok génjeit. Gondolom, nem nálunk...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.