2016. december 2., péntek

SZAVAZZAK AZ RMDSZ-RE, VAGY NE?

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: Sipos Zoltán
2016.12.02.


“A dilemmám nem kicsi, és egyelőre nincs jó válaszom. Több okból sem szavaznék már az RMDSZ-re, és több okból mégis. Kezdjük azokkal, amelyekért nem szavaznék, majd lejjebb kifejtem azokat, amelyekért igen.” Czika Tihamér publicisztikája.

Először 2000-ben szavazhattam. Azóta minden román parlamenti választáson az RMDSZ-re szavaztam. A 8 évvel ezelőtti parlamentin magam is lelkesen kampányoltam, jelöltként, ajtóról ajtóra, faluról falura. Nem volt kérdés eddig egyszer sem, hogy kire szavazok. Most először az.

5 éve külföldön élek. Ez a tény egyszerre hátrány és előny is számomra. Hátrány, mert nem élve benne az erdélyi valóságban, akaratlanul átalakulok, nem érzem azokat a nyomásokat, amelyeknek otthon lennék kitéve. Kompenzálom ezt a hazai sajtó napi olvasásával, Facebook-viták és csoport követésével, barátokkal, rokonokkal való Skype-os és messengeres beszélgetésekkel.

Próbálom naprakészen tartani magam, hisz családom, barátaim vannak otthon, mindig érdekelni fog merre mennek a dolgok. De ez nyilván nem ugyanaz, mintha benne élnék. Előny ez a helyzet ugyanakkor azért, mert azokat a kényszereket és függőségeket sem érzem, mint amelyekben otthon éltem.

Kívülről látom az erdélyi (magyar) világot, nyugodt, higgadt és legfőképp szabad fejjel értékelhetem azt és össze tudom hasonlítani azzal, amiben élek itt vagy amit máshol látok. Ez utóbbi lehetőséget tekinthetem akár felelőségnek is: függőségektől szabad perspektívám hasznos lehet az otthoniaknak.

A dilemmám nem kicsi, és egyelőre nincs jó válaszom. Több okból sem szavaznék már az RMDSZ-re, és több okból mégis. Kezdjük azokkal, amelyekért nem szavaznék, majd lejjebb kifejtem azokat, amelyekért igen:


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.