2016. december 1., csütörtök

SZÉP CSENDBEN AZÉRT MEGVALÓSÍTANÁ A KÜLÖNBÍRÓSÁGOS TERVEK EGY RÉSZÉT A KORMÁNY

444.HU
Szerző: Erdélyi Péter
2016.11.30.


Bizonyos ügyeket csak nyolc kiemelt bíróságon tárgyalnának, az embereknek például föld- vagy adóügyekben rendszeresen több száz kilométert kellene utazniuk, ha perre kerülne egy eljárás.”

Ezt magyarázta L., a magyar igazságszolgáltatási rendszerben dolgozó vezető az országgyűlési törvényalkotási bizottságnak módosító javaslatáról, amit a múlt hét végén küldtek szét szűk körű véleményezésre az érintetteknek.


Szerinte arról van szó, hogy miután
a nyár végén bedobott különbíróságos ötletből az órási felháborodás miatt vissza kellett táncolni, annak egyes elemeit most feles törvényben próbálják bevezetni.
Augusztus utolsó hetében írtuk meg, hogy az igazságügyi minisztérium az tervezi: különbíróságokat hoznak létre, egyes gazdaságilag és politikailag kiemelten fontos ügyek ide kerülnének. A dolgot az Országos Bírói Hivatal is átlátta, 32 oldalas elemzésükben azt írták, hogy
 
„Kiemelt gazdasági, gyakran politikai faktorral is rendelkező ügyek kerülnek majd a felsőbíróság elé”
 
Itt döntöttek volna például többek között a
közbeszerzési jogvitákról, 
  • adóügyekről,
  • földügyekről
  • a GVH döntéseiről,
  • választások ügyektől. 
A rendszert ráadásul úgy alakították volna át, hogy a különbíróságok második szintjén, a „közigazgatási felsőbíróságon” a bírók felét az államigazgatásból kellett volna választani, tehát például korábbi kormánytisztviselőkkel töltötték volna fel azt a csapatot, ami politikailag érzékeny ügyekben ítéletet hoz.
 
A dologból nagy botrány lett.
 
Lázár János főminiszter először cáfolta, hogy a a terv miatt még az Országos Bírósági Hivatal is az igazságszolgáltatás függetlenségéért aggódott, de aztán az kiderült, hogy a legjobb esetben is tévedett...
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.