2016. december 15., csütörtök

SZÖRNYŰ ÉS IJESZTŐ, ALEPPO HORRORVÁROSSÁ VÁLTOZOTT


ÁTLÁTSZÓ - GLOBAL VOICES BLOG
Szerző: globalvoices
2016.12.15.


„Aleppo él és nem fog meghalni!”

Ezzel jelentette be kislánya születését Gnaid, a videós újságíró és immár kétszeres apuka idén november 24-én, egy csütörtök napon.

Gnaid az Aleppo Today nevű média aktivista csoportnak dolgozik a napi híreken, emellett az Aleppo Médiaközpont (AMC) is együtt dolgozik a szíriai Aleppo keleti felében. Csak egy szakadozó műholdas internetkapcsolata van, amin keresztül kommunikálni tud a Global Voices-zal. Feleségével, kisfiával, újszülött lányával és két másik rokonával él együtt.

Mindkét gyerek az ostrom alatt született és nő fel. A hét elején Gnaid azt mondta a Global Voices-nak, hogy a szír kormányerők már csak néhány kilométernyire vannak a házától, a még mindig Aleppóban maradt lakosságon és a médiában dolgozókon eluralkodott a pánik.

Ennek a cikknek az írása közben [kedden, a ford.] a Bassár al-Aszádot támogató erők a jelentések szerint ellenőrzésük alatt tartják Kelet-Aleppo nagyobb részét, miután az elmúlt napokban gyorsan haladtak előre az orosz bombázók és az irániak által támogatott milíciák segítségének köszönhetően. Aleppot 2012 óta osztották meg a felkelők által ellenőrzött keleti és a rezsim által ellenőrzött nyugati félre. Az első hordóbombákat 2013 decemberében dobták le a városra, azóta a vegyi fegyverektől a kazettás bombákig sokféle fegyvert bevetettek, aminek köszönhetően a keleti városrészek romhalmazzá váltak. 2016 júniusában aztán brutális ostromba kezdett a rezsim azzal a céllal, hogy néhány hónap alatt visszafoglalja Aleppót.

Amikor Gnaid és családja a távozás lehetséges módjait vették sorra, rengeteg akadályba ütköztek. A szomszédos Törökországba nehéz átjutni, Szíria kormányzati ellenőrzés alatt lévő területei pedig veszélyesek az aktivisták számára, akik letartóztatástól, kínzástól, sőt haláltól is félnek. Gnaid szerint talán életben hagynák, ha Aszád portréját a kezében tartva adná meg magát, de a büszkesége és a méltósága ezt nem engedi neki. Túlságosan megalázó lenne számára, mondta el a Global Voices-nak. Gnaid a családjával együtt úgy döntött, hogy Kelet-Aleppóban maradnak.

„Nagyon sűrűn bombáznak ma este” – mondta Gnaid december 7-én, szerdán. „Szörnyű és ijesztő, Aleppo horrorvárossá változott.” A nemzetközi közösséget az emberség hiányával vádolja...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.