2016. december 9., péntek

TÍZ ÉVEN BELÜL MEGSZŰNHET A GYERMEKGYÓGYÁSZATI ALAPELLÁTÁS AZ ORSZÁG NAGY RÉSZÉBEN?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.09.


A magyar egészségügy válsága már a társadalmunk legkiszolgáltatottabb tagjait, a gyermekeket érinti: évről évre egyre kevesebb a házi gyermekorvos, egyre többen mennek nyugdíjba, az utánpótlást jelentő fiatal orvosok pedig legnagyobb eséllyel a külföldi pályát választják, vagy akinek adottak a lehetőségei, magánpraxist nyitnak. Amennyiben a helyzet nem változik, 10 éven belül megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás az ország nagy részében.

Kevés a gyermekorvos

Az egészségügyben évről évre egyre nagyobb problémát okoz a gyermekorvosok hiánya. A legfrissebb információk szerint minimum 400 gyermekorvos hiányzik, ráadásul további dilemmát okoz, hogy a jelenleg praktizáló orvosok negyede már 65 év feletti.
Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke további adatokkal is szolgált: a praktizáló gyermekorvosok majdnem fele múlt már el 60 éves, 170 orvos praktizál 70 év felett, és kilencen dolgoznak még 80 év felett az összesen 1498 gyermekorvosi praxisból. A házi gyermekorvosok átlagéletkora 57 év.

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Velkey György szerint nem csak házi gyermekorvosok hiányoznak, de gyermekpszichiáterekre, gyermekneurológusokra, gyermekekre specializálódott gasztroenterológusokra és újszülött gyógyászokra is szükség lenne.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a gyermekek 60-70 százalékának van lehetősége gyermek háziorvosi ellátásban részesülni, a többieket vegyes körzetekben látják el. A vegyes körzetekben praktizáló orvosok ugyan szereznek némi rutint a gyermekellátás területén, de a speciális esetekre nem tudnak felkészülni. Különösen nagy probléma ez csecsemők esetén. Amennyiben a szülők mégis gyermekorvoshoz vinnék a gyermeküket, kénytelenek távolabbi körzetekbe eljutni. Mivel a gyermekorvosok hiánya az elmaradottabb régiókban égetőbb probléma, a nagyobb távolságok beutazása is további gondot jelent a szülőknek, akik a család anyagi helyzetéből adódóan erre sokszor képtelenek.

Ahol nincs megfelelő gyermekorvosi ellátás, ott olyan esetek is megjelenhetnek, mint a szülők hiányos tájékoztatása vagy a gyermekek egészséges életre való kilátásainak csökkenése...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.