2016. december 18., vasárnap

TÖBB NAPOS TÜNTETÉSSOROZATRA HÍVJA TÁMOGATÓIT A LENGYEL ELLENZÉK

444.HU
Szerző: sarkadizs
2016.12.17.


Napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel a lengyel ellenzék vezetői szombaton, és fogadkoztak, hogy továbbra is akadályozni fogják a lengyel parlament, azaz a szejm üléstermébe való belépést.

Szombaton több ezren tüntettek Varsóban és más lengyel városokban, miután a rendőrség hajnalban feloszlatta a törvényhozás alsóháza épületének bejáratait eltorlaszoló tüntetést.

A tüntetők a sajtószabadság érdekében demonstrálnak, azzal van bajuk, hogy a lengyel kormány egy új szabály értelmében a limitálná azoknak az újságíróknak a számát, akik beléphetnek a parlamentbe. Az új szabály januártól gyakorlatilag kizárná a szejmből az újságírók többségét, akik csak egy másik épületben lévő sajtóközpontból végezhetnék a munkájukat, igaz, az eddigieknél jobb technikai körülmények között.

A felháborodást tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Néhány ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályt. Később a tüntetők tömege a szejm épületéhez vonult...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.