2016. december 1., csütörtök

TOTÁLIS AZ ÁLLAMI KONTROLL A MÉDIA FELETT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.12.01.


Az már nem számít újdonságnak, hogy a média nagy része állami befolyás alatt van hazánkban, de mára már az országos lefedettséggel bíró kereskedelmi rádióadók is megszűntek létezni. ilyen 1991 óta nem fordult elő Magyarországon. Ezzel azonban sikerült azt elérni, hogy egyre kevesebb az olyan aktor a médiában, amely valóban független információsugárzást biztosít.


A magyar médiaipar orbánosítása mára már a rendszerváltás óta nem látott méreteket öltött.

2010 óta a Fidesz folyamatosan építi le, és formálja neki tetszőre a magyar médiapiacot: a politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt már példa.

Magyarországon a rendszerváltás óta egyértelmű, bár különböző intenzitású folyamat volt megfigyelhető a pártok médiapolitikáját illetően: kormányra kerülve a pártok minden esetben a médiatér uralására törekedtek. A kormány által kiépített rendszer azonban kezd minden eddiginél nagyobb méretet ölteni. A közmédia már a kormány hátországát képezi. Az egyik kereskedelmi csatorna is a kormányzati propaganda áldozatává vált, de már a kereskedelmi rádiókat is kivéreztette a függetlennek még véletlenül sem mondható magyar médiaipar.

Napi 219 millió forintba kerül a közmédia „objektivitása”

A közszolgálati média ma már minden, csak nem közszolgálati. Ha számítana még valamit az eredeti megnevezés, akkor szem előtt tartanák a független, a pártatlan információsugárzást, ám olyannyira nyilvánvaló a kormány által 80 milliárd forintnyi közpénzből támogatott adók célja, hogy azt már a vak is látja – országosan teríteni a manipulatív propagandát. Ezt pedig nem kis összegből végezhetik, ugyanis a közmédiát fenntartó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2017-es költségvetéséről szóló törvény szerint a szervezet jövőre 79 milliárd 876 millió forintból gazdálkodhat. Ha osztunk-szorzunk, ez azt jelenti, hogy naponta, a hétvégékkel együtt közel átlagosan 219 millió forintot költhet az MTVA. Ebből a mintegy 80 milliárd forintból több mint 70 milliárd forint közszolgálati hozzájárulás (ami azt jelenti, hogy az adófizetők állják), 8,7 milliárd forint pedig a kereskedelmi, vagyongazdálkodási és egyéb bevételekből jön össze...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.