2016. december 10., szombat

VISSZALÉPNI A MODERN NÉPI KONZERVATIVIZMUSHOZ: A CENTRISTA ELLENZÉK PROGRAMJA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.12.09.


Amikor nevet választottunk a Polgári Konzervatív Pártnak, úgy véltük, lehet támogatottsága a hazai középosztály és a polgárság körében az államtól legalább mentalitásában független, kapitalizmust hirdető, a nemzeti kompetenciáinkat modernizáló vágyó politikai erőnek. Most már látszik, túlságosan előre szaladtunk ezzel. A hazai középosztály nem tudta megvédeni -- döntően a liberális demokráciában összpontosuló -- intézményeit a Fidesztől, a jórészt magasabb státusú polgárság, a társadalmi "elit", pedig ahelyett, hogy az autonómiáját erősítette volna az állammal szemben, és védte volna a versenyt, a piacot, és a szellemi függetlenségét, elfogadta Orbán halálos ölelését -- részesévé vált a perverz állami redisztribúciónak, nem tiltakozik a demagóg nacionalizmus és az alsóbb rétegeknek a politikai társadalomból való kirekesztése ellen.

Ezek tények, nem vádak. A "jobb" ajánlatot megfontolták, és elfogadták. Se a polgárság, amely a definíciója szerint leginkább az autonómiára való igénnyel és az ennek megfelelő életformára való törekvéssel azonosítható, se a szociológiai státussal megragadható középosztály, amelybe a polgárság alul belenyúlik, nem voltak elég erősek se lélekben, se szellemben, se anyagiakban az állam támogatásnak álcázott frontális támadásának elhárítására, ami nem csoda. Az lett volna csoda a magyar történelem és a rendszerváltás "eredményeinek" ismeretében, ha képesnek bizonyulnak erre.

A Fidesz várhatóan tartani fogja ennek a -- felső három jövedelmi tizedet -- felölelő társadalmi csoportnak a legnagyobb részét az eddig bevált eszközökkel, miközben a középosztály nagyobb része folyamatosan csúszik lefelé. Mégis, ez utóbbiak azok a rétegek, ahol az ellenállásnak, éppen a fokozatos kisemmizésük okán, lehet -- akár jelentős -- tartaléka. A Fidesz célja, hogy ezeket deprivációs pályára állítsa, illetve egyre erősebb függésbe taszítsa az államtól. A magyar nemzetnek pedig az az érdeke, hogy ezek ne csússzanak át végképp a nacionalista demagógia oldalára, ami csakis a társadalmi-jövedelmi helyzetük javításával érhető el.

A jobboldali centrista programnak tehát vissza kell lépnie egyet. A létező polgárság képviseletére való igény helyett a jövőbeni polgárság képviseletét és a középosztály feltöltését kell szolgálnia: a polgári hangsúlyt le kell váltania a modern népi hangsúlyra, értve ezalatt, hogy azokat kell döntően képviselnie -- a létező polgárság távlati érdekeit is szolgálva -- akik be akarnak lépni a középosztályba, illetve polgárrá akarnak válni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.