2017. január 22., vasárnap

400 MILLIÁRDNYI LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT ADTAK EL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: mfor.hu
2017.01.22.



A 2013-as indulás óta tavaly év végéig 400 milliárd forint értékben vásároltak külföldiek letelepedési kötvényeket. Ráadásul a megszüntetés híre már tavaly év végén is megnövelte az érdeklődést.

A letelepedési kötvényprogam 2013-as indulása óta tavaly év végéig már több mint 17 ezer kötvényt adtak el külföldieknek - tudta meg az mfor.hu az Államadósság Kezelő Központtól (ÁKK). Ez névértékben 1,293 millió eurót jelent, vagyis ha a jelenlegi 307 forintos árfolyammal számolunk, akkor 4 év alatt 396,9 milliárd forintért vásároltak a nálunk letelepedni vágyó külföldiek.

Azt, hogy ennyi pénz az államkasszába is befolyt, nem mondhatjuk a rendszer kialakítása miatt. A tehetős külföldi ugyanis a névértéket fizeti ki a közvetítőcégnek, aki viszont csak a kötvények ellenértékét fizeti ki az ÁKK-nak. Az adósságkezelő ugyanis a névérték alatt diszkont áron bocsátja ki a kötvényeket, viszont a névértéken fizeti vissza. A névérték és a diszkont ár közötti különbség biztosítja majd a hozamot. (Sajtóinformációk szerint a 300 ezer euró össznévértékű csomagot a közvetítőcégek 271 ezer euróért jegyzik le az ÁKK-nál, a különbözet nálunk marad.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.