2017. január 24., kedd

8+1 DOLOG, AMI BEUGRIK MAGYARORSZÁGRÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Rolandante
2017.01.24.


Nyilván mindenkivel előfordult már, hogy amikor kimondta, melyik országból származik, akkor a külföldi beszélgetőpartnernek felcsillant a szeme, és azt mondta… na de mit is mondott? Azaz mi ugrik be Magyarországról a más nemzetiségbélieknek? Ezt a kérdést járja körül Rolandante (róla ugye azt érdemes tudni, hogy az El Caminót járja szamarával) írása, és ha van kedved, írd meg te is a sajátodat a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

Szuper dolog lehet világgá menni, de a hozzám hasonló kontemplatív világ fannak egyszerűbb, ha a világ jön őhozzá. Nagyon jó érzés, hogy minden nap egy csomó zarándokkal beszélgethetek négy égtáj nemzeteiből. Mind a négy égtáj minden nemzete lenyűgöz, kivétel nélkül. 
Ennél már csak az jobb érzés, amikor mást is lenyűgöz az én nemzetem. Van róla benyomásuk, gondolatuk, konkrét emlékeik. Ahogy minden személyes találkozás tükröt tart a személyünk elé, ugyanúgy, minden nemzettel való találkozás is tükröt tart a nemzeti önazonosság-tudatunk elé, és – bár hozzám is érkezik persze Puskás, gulyás, paprika, Balaton – ez a lista azokat a tükröket gyűjti össze, amelyek képei valamiért a személyes nemzeti identitásomba is beleégtek. 
Biztos léteznek hasonló összeállítások az interneten, ennél tárgyilagosabbak is. A mintám nagy, bár messze nem reprezentatív: zarándokok a Camino de Santiago spanyolországi szakaszain. Ezen belül azok, akik velem szóba állnak. 
Abszolút számok tekintetében a Santiago de Compostelába érkező zarándokok legnagyobb hányada nyilván spanyol, a hazaiakon kívül pedig a németek, koreaiak, olaszok és az egyesült államokbeliek vannak TOP5-ben, őket követik a franciák, és így tovább – hivatalos nyelv a Spanglish. 

Ők mind tehát a bázisforrása e listának, amit ne habozzatok kommentben kiegészíteni, ha találkoztatok már személyesen érdekes képzettársításokkal mirólunk, magyarokról. ;)...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.