2017. január 17., kedd

A FILM, AMELYBŐL MEGTUDJUK, HOGYAN LEHET VÉGE AZ ORBÁN-RENDSZERNEK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.17.



Természetesen nem magyar alkotásról van szó - hiszen azt Andy Vajna úgysem engedné leforgatni -, és nem is egy vadonatúj film mutatja nekünk az irányt egy autoriter rendszer bukásához. Nem is Magyarországon játszódik, mégis egy csomó ismerős motívumra leszünk figyelmesek. A Suburra című film Silvio Berlusconi végnapjairól szól, de megfogalmazza mindazon rendszerek esszenciáját, melyek az egykori olasz miniszterelnök mintáit próbálják másolni.Donald Trump előtt, Orbán Viktor közben és Silvio Berlusconi után ez egy rendkívül tanulságos mozi!

Már több mint öt éve megbukott Silvio Berlusconi, és mi hajlamosak vagyunk megfeledkezni a tényről, hogy annak idején Orbán Viktor legfőbb szövetségese volt az olasz kormányfő. Stefano Sollima, a népszerű Gomorra tévésorozat rendezője nem is rejti véka alá, hogy az erősen megosztó személyiségű egykori miniszterelnök bukásáról szól a film, bár Berlusconi neve nem hangzik el a párbeszédekben. A közel két és fél órás alkotás visszaszámlálás az Apokalipszis napjáig. A dátumok megegyeznek, hiszen Berlusconi utolsó kormányzása 2011. november 16-án ért véget, ahogy a filmbéli miniszterelnök is ekkor mond le közvetlenül a megszorító intézkedések megszavazása után.

Számunkra a történeti hűségnél is lényegesebb, hogy Berlusconi korporatív rendszere mennyiben hasonlított Orbán Viktor illiberális államára? A filmben minden politikus kétszínűsége, megvásárolhatósága, luxus iránti vonzalma vitathatatlan, ám a képviselők biztosak abban, hogy hatalmuk megingathatatlan. A főszereplő kormánypárti honatya előbb felhívja a feleségét azzal, hogy sok a dolga, ezért későn ér haza, majd egy luxusszállodába viteti magát, ahol két luxuskurvával tölti az estét. Az egyik lány azonban túladagolja magának a drogot, és az ágyban fekve meghal. A képviselő még arra sem hajlandó, hogy megszabaduljon a hullától, a piszkos munkát a másik lányra bízza, aki kínjában egy maffiafőnök öccsét hívja segítségül. És ekkortól úgy dől össze a politikus élete, mint a kártyavár...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.