2017. január 8., vasárnap

A KERESZTÉNYSÉGRE HIVATKOZÓ MELLDÖNGETÉS HELYETT MENJ KI A -20 FOKBA ÉS CSELEKEDJ VALAMI JÓT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.01.08.



...Mióta a Fidesz nevű államvallás nevében az egyháztörvényt önkényesen átírták, mióta kvázi a nem létező kormányprogramjukba emelték a kereszténységre hivatkozó teli torokból üvöltést; mióta mindent a keresztény gyökerekkel magyaráznak; mióta a közpénzt a kereszténység nevében osztják el maguk és csatlósaik között, a híreket a kereszténység nevében hamisítják, a különböző kultúrájú embereket pedig a kereszténység felsőbbrendűségét hirdetve üldözik, gyalázzák; mióta minden kurdarcot a kereszténység hányatott sorsával magyaráznak, mióta a kereszténység nevében osztogatják az elismert egyházaknak járó jutalomfalatokat úgy, hogy a kitagadott renitensektől megvonják azokat, lehetetlen racionális vitát folytatni erről a kérdésről. Hát még külön Kövér Lászlóval.

Az én – és minden bizonnyal sokan mások – fogalmaim szerint az elmúlt nyolc év utáni elmúlt hét év kiemelten Orbán rendszerének államvallássá emeléséről szólt, következésképpen a klasszikus értelemben vett egyház és állam hagyományos összefonódásáról nemigen beszélhetünk. Igaz, ezt elválasztásnak nevezni is fölöttébb nevetséges volna. Nem klasszikus összefonódás ez, hanem valami más. Ami sokkal súlyosabb, nyomasztóbb és károsabb nagyon sok súlyos, nyomasztó és káros történésnél. Akkor főleg, ha időről időre valamelyik ájtatos álkeresztény ráül a napi bullshit-generátorra, és Kövér László gyanánt előadja magát. Mivel most megint a házmester volt a soros valamiért, szeretnék néhány dolgot tisztázni az általa felvázoltakkal kapcsolatban.

Magyarország nem modern demokrácia, ellenben a magyar kormány deklaráltan a modern demokráciák esküdt ellensége. Ezért nem múlhat el politikusi prédikáció, amely ne temetné a – szerintük – döglődő, kereszténységétől elfordult, ateista Nyugat-Európát. Kövér László nagyon pontosan tudja, hogy a világi hatalom jutalmazási rendszerét az egyházakra rákényszerítő gyakorlat – amely önkényesen nevezett ki vallási közösségeket egyháznak és fosztott meg más hasonló közösségeket ettől a státusztól – nincs rendben, hogy ez az egyik legnagyobb görénység, amit a fülkeforradalom hevében sietve keresztülvittek. Ezért fogalmaz sikamlósan, gyáván és hazug módon: természetesen elválasztva, de együttműködve.

Az elismert, baráti egyházak tenyérből etetése, lábhoz szelidítése nem jelent sem differenciált működést, sem együttműködést. Egy dolgot jelent: a lojális egyházak valamiféle hatalomhoz, és a kiemelt támogatással együtt járó társadalmi irányító szerephez juttatását. Amivel egyetlen baj van: kiszolgáltatottá teszi azt, aki ebbe a játékba hajlandó belemenni (márpedig nem kevesen vannak ilyenek), aki egy idő után tagadni kényszerül, hogy egyre kevésbé képes ellátni azt a feladatot, amit rendeltetése okán el kellene. Ha az egyház politikai küldetést teljesít, nincs ideje egyháznak lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.