2017. január 8., vasárnap

A KILINCS ÉVE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó/Népszava
2017.01.08.



A kínai asztrológia szerint 2017 a kakas éve. Ez nem tetszik nekem, meguntam a kakasokat. Főleg azt a fajtát, amelyik az országot tekinti a saját szemétdombjának. De unom azt is, ha az udvar szemközti oldalán egymással szemben hangoskodnak kiskakasok, hogy legyen egy akármilyen kicsi, de saját szemétdombjuk. A kakas éve azért se volna ínyemre, mert a kínai horoszkópok azt mondják, az a patkányoknak és kígyóknak kedvez, nekik pedig már éppen elég hosszú ideje jó.

És az is aggaszt, hogy a kakas a jóslások szerint továbbra is „kedveli a pompát” (ezt magam is tapasztaltam), imád tollasodni, viszont utálja, „ha meg akarják fosztani fényes tollazatától”. Ami azt illeti, inkább ő foszt meg másokat tollazatuktól, újságírók esetében tolluktól. Túl a kétes hírű asztrológián, a zoológiai leírások is úgy jellemzik a kakast, hogy az „a birodalmát jelöli ki kukorékolásával”, hierarchiát alakít ki maga alatt az alsóbbrendű kakasokból, és fájdalmas sebeket oszt azoknak, akik ki akarnák billenteni a szemétdomb tetejéről. Nem rokonszenvezem egyik tulajdonságával sem. Pláne azok a kakasok vannak a bögyömben – hogy a témához illően fogalmazzak–, amelyeket kizárólag a kakasviadalokra képeztek ki, a harcon kívül az ég egy világon semmire sem használhatók.

Ezért szomorítana el, ha 2017 tényleg a kakas éve lenne. Ez esetben érteném, a nyíregyházi állatkert dolgozói miért állati ürülékből rakták ki: BÚÉK! De én nem szeretnék… hogy is mondjam szalonképesen… „ürülék”-évet, elég sok minden bűzlik körülöttünk amúgy is. Állítólag a szmog egyik oka is az, hogy sokaknak nincs pénzük tüzelőre. Az erdőből a minap elvitt a rendőr egy napok óta fázó „fatolvaj” asszonyt, így az óvatosabbak PET-palackkal, háztartási hulladékkal fűtenek.

De akkor minek az éve legyen? Jó, a miniszterelnök szerint a lázadásé, de gyanítom, nem ugyanazt tekintjük ellenfélnek. Így megint csak szanaszét, össze-vissza lázadoznánk, ki erre, ki arra, két magyar tán háromfelé is, hiába a legharciasabb kukorikú, mégsem lehetne minket rendesen hadrendbe állítani. Egy online lap azon viccelődik, hogy csak egy újabb adó bevezetésére készítenek fel: „2017 a láz-adó éve lesz”. Na, így meg pláne nincs kedvem a dologhoz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.