2017. január 16., hétfő

A LEGGAZDAGABB NYOLC MILLIÁRDOSNAK ANNYI A VAGYONA, MINT A VILÁG SZEGÉNYEBB FELÉNEK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2017.01.16.


A világ nyolc leggazdagabb embere ugyanakkora vagyonnal rendelkezik, mint a világ lakosságának szegényebb fele – derül ki egy hétfőn napvilágot látott jelentésből. Az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet által végzett kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy folyamatosan növekszik a szakadék a gazdagok és a szegények között, és ez a „groteszk” mértékű vagyonkoncentráció egy maroknyi ember kezében magyarázhatja az olyan politikai jelenségeket, mint a Brexit vagy Donald Trump felemelkedése.

A világ legbefolyásosabb gazdasági és politikai vezetőit tömörítő davosi Világgazdasági Fórum éves csúcstalálkozójának kezdetére időzített jelentésből kiderül, hogy a leggazdagabb nyolc milliárdos 426 milliárd dollárnyi (ami az átlagember számára értelmezhetetlen 122 billió forintnak felel meg) vagyona körülbelül megegyezik a világ szegényebb felének, vagyis 3,6 milliárd embernek a vagyonával. Az Oxfam tavalyi mérése szerint a 62 leggazdagabb ember rendelkezik ilyen arányú vagyonnal, ám azóta pontosítottak statisztikáikon és így jött ki ez a még ijesztőbb eredmény.

A nyolc szupergazdag ember listáját Bill Gates, a Microsoft alapítója vezeti, második helyen Amancio Ortega, a spanyol ruházati áruházlánc alapítója, a harmadikon pedig Warren Buffett befektetési üzletember áll. Őket Carlos Slim Helú mexikói telekommunikációs mágnás, az Amazon-alapító Jeff Bezos, a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, Larry Ellison, az amerikai Oracle vezetője és Michael Bloomberg New York-i ex-polgármester és médiamágnás követi.

„Miközben a bolygón kilencből egy ember éhesen fekszik le ma este, egy maroknyi ember olyan hatalmas vagyonnal rendelkezik, hogy több életen keresztül tudná csak elkölteni. A tény, hogy ez a szupergazdag elit ennyire tud virágozni a többiek kárára, megmutatja mennyire torz is lett a gazdaságunk” – nyilatkozta az Oxfam brit ágának vezetője, Mark Goldring a Guardiannek.

A gazdasági egyenlőtlenségek és a vagyonkoncentráció olyan hatalmas mértéket öltött, hogy pár éve már a Világgazdasági Fórum napirendjére is felkerült. A davosi csúcstalálkozót is szervező testület szerint ez a tendencia nem „a kapitalizmus vastörvénye”, hanem a megfelelő szakpolitikai döntésekkel alakítható és megfékezhető. Azonban nem sok változás történt az elmúlt években és ezt a testület statisztikái is alátámasztják. A Világgazdasági Fórum által közölt adatok szerint a 103 vizsgált ország 51 százalékában csökkent az inkluzív fejlődési index, vagyis az a szám, amely azt mutatja, a gazdasági fejlődés mennyire érinti a széles tömegek életminőségét. Ugyanezek a számok arról is tanúskodnak, hogy 2008 és 2013 között a legfejlettebb 26 országban is csökkent a medián jövedelem 2,4 százalékkal.

Az Oxfam 2015 óta arra is rendszeresen rámutat, hogy a világ leggazdagabb egy százalékának vagyona eléri a többi 99 százalék vagyonának mértékét. És felszólítják a világ vezetőit: olyan döntéseket hozzanak, melyek révén a gazdaság mindenki, nem pedig csak a kivételezett kevesek javára dolgozhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.