2017. január 29., vasárnap

A MÁSKÉNT GONDOLKODÓKAT ELTORZULT FEJJEL KÖPKÖDŐK FIGYELMÉBE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.01.28.

Olvastam ma egy kötelezően elolvasandó interjút, amit az atv.hu készített az első Orbán-kormány gazdasági miniszterével, Chikán Attilával. Ami nem azért fontos olvasmány, mert Chikán Attila véleménye történetesen egybeesik az enyémmel, és ez önmagában szóra érdemes, hanem mert.

Hanem mert egy olyan ember foglalt állást a jelenlegi, azaz harmadik Orbán-kormánnyal kapcsolatban (nem hivatalos állásfoglalásról van szó, megkérdezték, ő pedig válaszolt), aki a legrosszabb indulattal sem nevezhető balliberális, sorosbérenc, megélhetési és hadd ne soroljam még milyen jelzőkkel felruházható nemzetrontó hazaárulónak. Igaz, fideszesnek sem nevezhető, soha nem volt tagja a pártnak, mindössze röpke alig másfél évig (1998. július 8. – 1999. december 31.) látta el a gazdasági miniszteri teendőket a miniszterek örökzöld fideszes elnökének kormányában.

Chikán arról beszélt, hogy bár érzelmileg támogatja az olimpiát, a budapesti olimpia 1300 oldalas, egyébként rendívül optimista megvalósíthatósági tanulmányát átnézte, és az nem igazán győzte meg semmiről. A 2024-es gazdaságos budapesti olimpia nem csupán a korrupciós kockázat miatt nem megvalósítható, hanem azért sem, mert 1.043 milliárd elköltése olimpia-specifikus fejlesztésekre nem lenne egy szerves fejlődés része. Vagyis, nem arra költjük a pénzt, amire szükség lenne. Bár nem írta alá a Momentum népszavazási ívét, azt egy hibátlanul értelmes kezdeményezésnek tartja.

Orbán Viktor vonatkozásában Trumpról (Orbán nem lesz Trump), Putyinról, az orosz kapcsolat helyén kezelésének szükségességéről, de arról is beszél, hogy a keleti nyitás leginkább porhintés, a Kínával való kapcsolattól sem érdemes túl sokat várni. Meg még:

Az utóbbi években a korrupció a rendszer működésének mindennapos része lett. A korábbi kormányok idején is erős volt a korrupció, de rejteni igyekeztek és szégyenkeztek miatta. Ma a hatalmon lévők nem szégyellik, nem titkolják, inkább megmagyarázzák, hogy miért szükséges, meg jó ez.

Miután a minap felvázoltuk, hogyan viszonyul az Orbán-kormány politikájához és kiemelten a hazai olimpia megrendezésének kérdéséhez a Professzorok Batthyány Köre nevezetű, saját bevallása szerint nemzeti érzelmű, konzervatív, jobboldali egyetemi tanárokat tömörítő gittegylet szervezet, tegyük mellé Chikán Attila, közgazdász-egyetemi tanár-Magyar Tudományos Akadémia-tag véleményét is. Nem harsány, nem forradalmi, nem lázító, nem lázadó vélemény ez, de egy igen fontos hang. Mégpedig azért, mert ebben a puskaporos jelenben az ellenzék, a valamiért baloldalinak/balliberálisnak nevezett másik oldal állapotát, hitelességét, erőtlen erőlködését elnézve, felértékelődnek a valóban jobboldali, konzervatív szakemberek, közéleti személyiségek kormánykritikus véleményei...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.