2017. január 10., kedd

A NYUGDÍJHELYZET VÁLTOZATLAN - 2035-RE FENNTARTHATATLANNÁ VÁLIK A HELYZET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.10.


2035-re lényegileg fenntarthatatlanná válik az állami nyugdíjrendszer. Ezt a Magyar Nemzeti Bank tanulmánya is alátámasztotta. A nyugdíjrendszer fő problémája az elöregedő társadalom, ezen pedig a 10 ezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalványok, de még a beígért 1,6 százalékos nyugdíjemelés sem segít. 

Orbán Viktor az Idősek Tanácsának ülésén jelentette behogy jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt. A nyugdíjemelésnél azonban az átlagbér-növedékest nem, csak az inflációt veszik alapul. Már a kiszámítás ezen módját is érték szép számmal kritikák, másrészről pedig ez az 1,6 százalékos nyugdíjemelés kevesebb mint a jövőre várható – az MNB szerint 2,3 százalékos - infláció mértéke.
Ha összességében vizsgáljuk, 2011 és 2016 között a nyugdíjasokkal eléggé bőkezű volt a kormány, hiszen göngyölítve 9,6 százalékkal többet adott, mint amennyi végül is lett az infláció, ez pedig felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével.  Ám, ha a jövőre tervezett 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos garantált bérminimum-emelést vesszük figyelembe, akkor ez az 1,6 százalékos nyugdíjemelés csak azt eredményezi, hogy még inkább el fognak szakadni egymástól a nyugdíjak és a bérek.  Ez azt jelenti, hogy átlagban évi 119-129 ezer forinttal nő kevesebbel a nyugdíjas ellátása, mint a dolgozó bére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.