2017. január 29., vasárnap

A SZÍNES SVÁJC ÉS A MAGYAROK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.29.


Ha azt kérdezném tőletek, mennyi magyar él Svájcban, mit mondanátok? A válasz kiderül a heti válogatásból, miként az is, hogy a 8 milliós ország Európa egyik legváltozatosabb helye, legalábbis ami az ott élő külföldieket illeti. Emellett megnézzük azt is, milyen az, amikor Isztambult betemeti a hó, végül pedig kilépve a komfortzónából Brazíliában rúdtáncolunk egy kicsit – vagy nem.

Svájcban mintegy kétmillió külföldi él, ami önmagában sem kis szám, pláne sok, ha figyelembe vesszük, hogy maga az ország 8 milliós. Márpedig ez nagyon izgalmas – olvasható a Svájc és más blog legutóbbi bejegyzésében.

„Európa talán legszínesebb országában élünk és ez nagyon izgalmas! Csak az olajkitermelő országokban és Luxemburgban magasabb a külföldiek aránya.

2016-ban egész pontosan 143.200 új külföldi érkezett Svájcba, a magas szám ellenére a tendencia már 3 éve csökkenő. Nemcsak kevesebben érkeznek (5%-kal), hanem többen is távoznak (5,6% az előző évhez képest).

Elsősorban munkavállalási céllal érkeznek ide a külföldiek (a bevándorlók 47%-a), a második leggyakoribb ok pedig a családegyesítés (a munkavállaló családtagjai, de svájci állampolgárok ide érkező családtagjai is, feltételezem, külföldön kötött vegyes házasságból).

A Svájcban élő külföldiek rangsora 2016-ban a következőképpen nézett ki:

olaszok - 318'653 fő

németek - 304'706 fő

portugálok - 269'521 fő

Tavaly legtöbben Olaszországból (4.928 fő), Franciaországból (4.244 fő) és Németországból (3.158 fő) érkeztek.

A külföldiek egy részéről már csak kinézetük árulkodik, tökéletesen beszélik a helyi dialektust, hiszen itt születtek (Secondo-k), vagy már a szüleik is itt születek (Terzo-k)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.