2017. január 21., szombat

AKI MINDIG HÁTRAFELÉ NÉZ, AZ POFÁRA ESIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.20. 



Egy reggel fehér lett a táj, belepett mindent a hó. Szép, mert a frissen hullott hó mindig szép. Betakar mindent. Az éles köveket, a töredezett járdákat, kopott kerítéseket, rozsdás autókat, szemétkupacokat. Most minden puha, tiszta, szerethető. Aztán az történik, ami mindig történik. Akkor is, ha nem akarjuk. A hó egyre kevésbé lesz tiszta, rászáll a korom, por. Szürke lesz, majd olvadozni kezd. Mocskos hólé csordogál mindenhonnan, lassan előbukkan a nem oly régen még szépségesnek látott puha takaró alól a valódi tartalom: az éles kő, a töredezett járda, a kopott kerítés, rozsdás autó és a szemétkupac.

A hazugság a hóhoz hasonló valami. Ha elég sokan és elég sokszor mondják, befed mindent. Az éles felületek puhává olvadnak, a kopott újnak tűnik, a törött hibátlannak, a ronda szépnek. A szemétkupac egy időre ártatlan-fehér szelíd domb lesz.

Aztán a hazugsággal is az történik, ami a hóval szokott. Előbb csak a kosz száll rá, szürkévé csúfítva a hibátlan-szépet. Majd olvadásnak indul, megcsúszik, lecsorog az addig takargatott felületről. Végül előbukkan minden, a maga valójában. Ezt elkerülni, meggátolni nem lehet.

A frissen hullott hóval szemben a hazugság-lepel már régebben olvadásnak indult. Aki eddig szépnek látta az elfedett valóságot, lassan felismeri az igazság éles körvonalait. Nem szép, nem kellemes. De igaz.

El kell takarítani a szennyet, meg kell látni és el kell fogadni a valóságot. Aztán elhordani a romokat, megjavítani, ami javítható.

Túl kell látni a hazugságokon akkor is, ha nem fog tetszeni az előbukkanó igazság. Mégpedig gyorsan és közös erővel kell nekilátni a takarításnak, mert a hatalom már lapáttal a kézben ismét igyekszik elfedni a napvilágra került tényeket, újra eltakarni azt az összekapart, szennyes hazugságokkal. Hogy szépnek lássuk.

Nem igaz az, hogy jó irányba haladunk. Oroszország nem a barátunk, nem a testvérünk. Oroszország egy nagyhatalmi terveket dédelgető diktatúra, önös érdekein kívül semmi nem érdekli. Ez nem baj, természetes dolog. Minden ország a saját érdekében működik, de a politikánkat ennek tudatában kell alakítani, helyükön kezelni a dolgokat.

Nem igaz, hogy csökkent az államadósság. Nem csökkent, egyre rosszabb helyzetben vagyunk. A rossz gazdaságpolitika nem az ország, csak bizonyos szűk kör érdekeit szolgálja. Nem a közösség, csak néhány család gazdagodik. Mindenki rovására, kárt okozva ezzel a közösségnek.

A közösség mindannyiunkból áll. Gazdag, szegény, diplomás, szakmunkás, segédmunkás, tót, magyar, sváb, cigány, férfi, nő, idős, fiatal, gyerek, felnőtt, vallásos, nem vallásos. Együtt vagyunk magyarok. Az ország nem a kormány. A közösség akarata nem a miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok akaratával azonos. A közhivatalnokok nem uralkodnak, hanem szolgálnak. Az ország vezetőjének hobbijai nem élveznek elsőbbséget a polgárok szükségleteivel, akaratával szemben. A politikusok nem érinthetetlenek. Nem számonkérhetetlenek. Nem leválthatatlanok.

A politika hozzáértő és becsületes emberek kezébe való. Politikusnak lenni: szakma és elhivatottság. Nem csupán joga van egy politikusnak, nem csak kiváltságai vannak. Kötelezettségei, vele szembeni elvárások, erkölcsi és jogi számonkérhetőség is van. Szigorúbb és súlyosabb elvárások, mint az átlagember esetében. Most rossz emberek és silány szakemberek vezetik az országot.

Vissza kell állítani a jogrendszert, hogy az önálló, független hatalmi ág legyen, ne pedig bizonyos érdekek kiszolgálója. Meg kell tisztítani az ügyészséget, mert az most egy rossz szűrő, amely csak a neki tetsző, a gazdái érdekeit szolgáló ügyeket engedi át, kedve szerint szelektál. Vissza kell adni a bíróságok jogkörét és önállóságát. A nyomozati szerveket meg kell tisztítani. Az adóhatóságot át kell világítani és megtisztítani. A választási rendszert helyre kell állítani.

Társadalmi, civil kontrollt kell létrehozni. Talpra kell állítani a közoktatást, mindenki számára elérhetővé kell tenni a tanulás és fejlődés lehetőségét. Az egészségügyi reformokat ki kell dolgozni. A nyugdíjrendszert át kell formálni, hogy működőképes maradjon. Az adózást igazságossá kell tenni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.