2017. január 28., szombat

AUSZTRÁLIA, NAPSÜTÉSTŐL A HONVÁGYIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.28.



Ausztráliáról a legtöbb embernek a meleg, az óceán, a szörf, és általában véve egy csomó kellemes dolog jut az eszébe. Ausztrália ugyanakkor messze van, nem is kicsit, így aztán az utazás költségei egészen csillagászati méreteket ölthetnek – már ha egyáltalán sikerül munkavállalói vízumot szereznünk. De milyen is valójában az ottani élet, messze Európától, a családtól, mik az előnyei és a hátrányai?

Időről időre megpróbálok itt nem csak magyar nézőpontból megmutatni dolgokat, mert szerintem fontos látni, más nemzetiségű emberek miként élik meg a határátákelést, mit látnak ugyanúgy, és mit másként, mint mi.

A nyelv miatt az írek például komoly előnnyel indulnak Ausztráliában, ezzel együtt a külföldi élet bizonyos hátrányait ugyanúgy érzik ők is, mint mi, magyarok.

Nemrégiben a The Irish Times ült le Sydneyben beszélgetni négy, hosszabb-rövidebb ideje ott élő írrel, és szerintem ennek a beszélgetésnek elég sok olyan aspektusa volt, ami tanulságos lehet számunkra, ezért arra gondoltam, a legérdekesebb részekből szülessen ma egy poszt.

Ami eleve érdekes, hogy az utóbbi időszakban alaposan visszaesett az Ausztráliába irányuló ír migráció, hiszen míg 2012-ben több mint 18 ezer ír költözött oda, addig a tavaly áprilist megelőző egy évben csak 6200-an, azaz nagyjából a harmadára esett vissza a határátkelők száma. Ezzel párhuzamosan a fordított migráció egy év alatt csaknem megduplázódott, elérve az 5500-as számot.

Lássuk, miként látták ottani életüket, és a hazaköltözés lehetőségét a lap által megkérdezett fiatalok! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.