2017. január 21., szombat

AZ ÉRTELMI FOGYATÉKOS ÉS AUTISTA EMBEREK SZEXUÁLIS BÁNTALMAZÁSA SOKKAL SÚLYOSABB, MINT GONDOLTUK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PETRI GÁBOR
2017.01.21.



A fogyatékos emberek szexualitása ma is tabu, pedig fogyatékos nők és a férfiak még inkább ki vannak szolgáltatva a partnerüktől elszenvedett erőszaknak. Michelle McCarthy brit kutatónővel (Tizard Centre, University of Kent) egy nemrégiben zárult brit kutatás eredményein túl arról is beszélgettünk, milyen módon juthatna közelebb a súlyos és elhallgatott probléma kezeléséhez az itthoni ellátó rendszer.


Miről szólt a kutatásuk?

Sok éven keresztül dolgoztam párkapcsolati bántalmazások áldozataival, illetve hosszú évekig bentlakásos intézetekben is, és láttam, hogy habár bántalmazással egyre többet foglalkoznak, nagyon kevés szó esik párkapcsolatban élő, értelmi fogyatékos nőkről. Másrészt itt Angliában viszonylag több kutatás van a bántalmazás egyéb formáiról, a párkapcsolaton belül elkövetett bántalmazás értelmi fogyatékos vagy autista nők esetében azonban kevéssé ismert. A kutatás során csináltunk egy nagyobb, kérdőíves felmérést is rendőrök és szakemberek között, másrészt 15 értelmi fogyatékos nővel közvetlenül is beszéltünk, akik sokat meséltek nekünk tapasztalataikról.

Mit mutatnak az eredmények?

Amit találtunk, az minden várakozást felülmúlóan elszomorító. Ha egy mondatban kellene megfogalmazni, azt mondhatnám: nincs semmi az értelmi fogyatékosságban vagy az autizmusban, ami miatt ezek az emberek kisebb eséllyel válhatnak áldozattá. Sőt, ennek az ellenkezője igaz: sokkal sérülékenyebbek, és sokszor nem is ismerik fel a bántalmazást, meg sem próbálják otthagyni partnereiket és sehonnan, de sehonnan nem kapnak segítséget, mert még a meglévő segélyvonalak vagy szervezetek sem érik el őket, vagy nem ismertek számukra. Akikkel mi beszéltünk, azok magukra voltak hagyva, és tulajdonképpen csak túlélni igyekeztek a helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.