2017. január 6., péntek

AZ INTERNET NEM FELEJT: ÉN ÉDES KATINKÁM, AVAGY KUSSORSZÁG KATONÁI

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.06.


Mintha csak tegnap történt volna, pedig épp egy év telt el azóta, hogy Hosszú Katinka összetépte az úszószövetség 12 millió forintos szerződési ajánlatát. Akkor még talán ő maga sem sejtette, hogy mekkora lavinát indít el ezzel.

Nem sokkal ezután ugyanis kiderült, hogy az addig köztiszteletnek örvendő Kiss László úszókapitány és társai évtizedekkel korábban megerőszakoltak egy fiatal lányt. Hogy a magyar úszószövetségben csak látszólag van nyugalom, a csendes vízfelszín alatt forrnak az indulatok. Végül Gyárfás Tamás úszóelnök feje fölött is összecsaptak a hullámok, aki hosszas hezitálás után benyújtotta lemondását, s épp a napokban választják az utódját.

Ezt írtam akkor erről.

„Az édes Katinkát szeretnénk visszakapni.” Ezt mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke, miután a magyar úszósport jelenlegi legnagyobb csillaga, Hosszú Katinka látványosan összetépte a 12 millió forintos szerződését.

Nem négyszemközt tette ezt, Gyárfás úr fülébe súgva a panaszait, ahogyan azt az úszóelnök elvárta volna, hanem a nagy nyilvánosság előtt, sajtótájékoztató keretében.

Ahogy Gyárfás Tamás ezt az egészet megközelítette, abban, mint cseppben a tenger, egész Magyarország benne volt. Nemcsak a mostani, múltba néző, árvalányhajas, hátrafelé nyilazó, leharcolt eszmeiségű ország, hanem az elmúlt évtizedek mindegyik Magyarországa.

Sokak szerint, azért reagáltak így Gyárfásék, mert ez egy macsó-alapú társadalom, ahol a nőkről való vélekedésben Kövér László, Kovács Ákos és más pállott eszmeiségű urak véleménye az iránytű.

Itt azért másról is szó van, mint a nőkről. Ha nem egy nő állt volna ki a világ elé a véleményével, hanem valamelyik férfikollégája – Cseh, Gyurta, netán Verraszó – akkor is hasonló lett volna a reakció.

Olyan országban, ahol nőnek nem jó lenni, ott férfinak sem jó lenni.

Történetesen most egy Hosszú Katinka nevű honfitársunk volt az, aki megszólalt az igazáért. Nem tudjuk, hogy ebben az ügyben szakmailag kinek van igaza. Hogy milyen víz alatti mozgáselemző kamerák, masszőrök, öltözők és más felkészülési praktikák kellenek ahhoz, hogy egy úszó jobban ússzon, mint a versenytársai.

Ám abban biztosan igaza volt, hogy nem kussolt. Pedig, Kussországban ez a normális üzemmenet. Kussország ezt várja el katonáitól, nem csak most, hosszú évtizedek óta majdnem mindig..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.