2017. január 30., hétfő

AZ UNIÓS VEZETÉS PISZMOG, MIKÖZBEN ÉG A FÖLDRÉSZ - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.30.


A Daily Telegraph úgy látja, hogy újabb Pozsony vár az unióra a pénteki máltai csúcson, azaz megint csak az ellentétek dominálnak majd, jóllehet a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az EU szétesését. A Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltje, Martin Schulz szerint a bevándorlást továbbra is európai szinten kell megoldani. Épp ezért baj, hogy a magyar kormányfő ezen a területen nem hajlandó az együttműködésre. A Spiegel hozzáteszi, hogy ha egyes államok továbbra is ilyen szinten vetik el a szolidaritást, akkor az SPD által vezetett német kormány szóvá teszi majd ezt a közösségi támogatásokról zajló tárgyalásokon.

Daily Telegraph

Az újság úgy látja, hogy újabb Pozsony vár az unióra a pénteki máltai csúcson, azaz megint csak az ellentétek dominálnak majd, jóllehet a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az EU szétesését. Négy hónappal ezelőtt a 27 tagállam vezetői azért gyűltek össze a szlovák fővárosban, hogy látványosan kinyilvánítsák egységüket, de éppen az ellenkezője sült ki: Orbán Viktor önpusztítónak és naivnak minősítette a menekültpolitikát, az olasz kormányfő pedig a megszorításokról kirobbant vita miatt nem volt hajlandó közösen fellépni német és francia kollégájával. A mostani, nem hivatalos találkozó előtt Merkel és Hollande megerősítette, hogy több és jobb Európára van szükség, de a magyar miniszterelnök múlt héten megjelent cikke pontosan mutatja, mekkora is a megosztottság. Nyilvánvaló, hogy a földrészt a migráció, a terrorizmus és az orosz revansista vezető fenyegeti, az unió azonban azért néz szembe a felbomlással, mert nem tud dűlőre jutni az ügyben, miként ellensúlyozzák ezeket a veszélyeket.

Orbán szerint Európa nem fogta fel, milyen jelentős a populista ellenforradalom, noha az teljes mértékben elutasítja a liberális értékeket. A bevándorlást a magyar politikus eleve rossz dolognak tartja, ezért az unió nem tudja sem őt, sem a hozzá hasonlókat meggyőzni az elektronikus vízumok bevezetésével és a kitoloncolások megkönnyítésével. Ők ugyanis úgy gondolják, hogy az európai elit simán elvesztette kapcsolatát a realitással. Meg hogy a hagyományos pártok igazából ugyanazt a politikát képviselik, ám az immár nem működik. És ehhez jön még, hogy Trump az EU bukását jósolja. Szóval Orbán és a többiek számára a máltai közlemény újabb tanújele lesz annak, hogy az uniós vezetés piszmog, miközben ég a földrész. Szerinte a Brexit a közösség felbomlásának előfutára, ám véleménye jelzi, milyen létveszéllyel került szembe az unió...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.