2017. január 2., hétfő

BARTUS LÁSZLÓ: 2017

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.01.



Amikor felteszik az emberek a kérdést egymásnak, mit várnak 2017-től, úgy tesznek, mintha 2016 december 31-e és 2017 január 1-e között valami választóvonal húzódna, amitől megváltozik bármi. Holott nem húzódik semmi, csak egy naptári bejegyzés. Mostantól elölről számoljuk a napokat. De a világban egy dátum nem hoz változást.

2017-ben 2016 folytatódik tovább. Már a kérdésben is benne rejlik az önámítás, amely azt sugallja, nem tehetünk semmiről, nem mi alakítjuk saját életünket és a világot, csupán elszenvedjük azt, amit "hoz" az új esztendő. A hazugságoktól hemzsegő magyar himnusz is pontosan tükrözi a karaktert: "hozz reá víg esztendőt". Nem rajtunk múlik. Hozzák vagy nem. Mi pedig várjuk, mit hoz.

A kérdés nem az, hogy változik-e 2017-ben a világ, hanem az, hogy változunk-e mi. Ha mi nem változunk, a világ sem fog, csak egyre rosszabb lesz, mert a magára hagyott világ romlik: ahogy a kert elgazosodik, a ruha kifakul, a gyerek rossz lesz, a tej megsavanyodik. Ha magára hagyjuk a világot, ha nem mi alakítjuk, akkor nem lesz víg esztendő, nem hozza el senki. Ezzel szemben még szomorúbb esztendő lesz.

okan tesznek január elsején újévi fogadalmat, amit betartanak vagy nem, leginkább nem, vagy csak részben, de a fogadalmak nem lépik túl a személyes ügyek világát, és megragadnak a materális dolgoknál. Jövőre nem dohányzom, nem iszom, sportolok, valamilyen rossz tulajdonságomat elhagyom, de fel sem merül, hogy jövőre a világot megváltoztatom. Jövőre nem engedem megalázni magam. Nem leszek megalkuvó. Nem leszek hazug, korrupt. Elveim lesznek.

Mitől változna meg akkor a világ? Milyen lesz 2017? Olyan, amilyennek hagyjuk. Nincs ebben semmi váratlan vagy titokzatos. A dolgok összefüggnek egymással, és ha mi nem tesszük a dolgunkat szűkebb környezetünkben, saját hazánkban, az egész világ rosszabb lesz, ami még rosszabbá teszi a hazánkat és a szűkebb környezetünket is.

A változást két szó indítja el: "Elég volt!" Aki nem tudja e két szót kimondani, az semmit nem fog változtatni sem a saját szokásain, sem az életén, sem a környezetén, sem a világon. Rég nem volt ekkora szükség egy új évre, új kezdetre, amelyben az emberek megállnak egy pillanatra, visszatekintenek arra, amit elhagynak, és azt mondják: "Elég volt!". Ebből elég volt.

Hogy milyen lesz 2017, az attól függ, kik és hányan mondják azt, hogy "Elég volt!". Ha körülnézünk a világban, mindenhol a bénultság, a sodródás, a gyengeség. Nincs benne a levegőben az "Elég volt!", nincs benne a szembenézés és a változtatás igénye. Ha ez nem változik, 2017 rossz év lesz, amit nem más "hoz" el, hanem mi magunk hagyunk olyanná lenni, amilyen lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.