2017. január 23., hétfő

BUDAPESTI OLIMPIA MINIMUM 3000 MILLIÁRD FORINTÉRT? VAJON LESZ-E RÓLA NÉPSZAVAZÁS?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.23.


Ha a 2017-es vizes vb összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest a négyszeresére emelkedett, akkor vajon a 776 milliárdra taksált budapesti olimpia mennyibe kerülhet a végén úgy, hogyha még az Állami Számvevőszék(!) is megjegyezte, hogy „a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti”.
Orbán ellenzékben még arról beszélt, hogy az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, mit akarnak és mit nem akarnak. Korábban már több népszavazási kísérlet is meghiúsult, most aMomentum Mozgalom szeretné elérni, hogy mégiscsak legyen egy referendum, amelyben a budapestiek eldönthetnék, akarnak-e 2024-ben olimpiát, vagy sem.
Mennyi az annyi?
Ahhoz képest, hogy a 2024-es olimpia helyszínéről csak jövő szeptemberben döntenek, a magyar szervezők, elég gyanús körülmények közepette, már elköltöttek legalább 7 milliárd forintot.  Nemcsak a tervezésre, magára, a budapesti olimpia népszerűsítésre is elment már 1,3 milliárd forint. Ez az összeg bizonyosan növekedni fog, mivel, mint kiderült, a budapesti olimpia 2017-es kommunikációs feladatainak ellátására összesen mintegy 4 milliárd forintot szánnak elkölteni, illetve csak maga a nevezés a megrendezésért 19 milliárd forintba kerül.
Fentebb csak olyan összegek olvashatók, amelyeket már kidobtunk az ablakon bizonyosan elköltöttünkAz olimpia ellenzőit a kormánypropaganda azzal nyugtatgatja, hogy az esemény összköltsége „mindösszesen” csak 774 milliárd forint lenne, ami azonban így ebben a formában biztos, hogy nem igaz. Ez az összeg bizonyosan messze lehet a valós költségektől, hiszen ebben még nincsen benne egy sor egyéb, például infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kiadás.
Ám, amit még fontosabb kiemelni, hogy Magyarországon főképp a korrupciónak köszönthetően semmi sem annyiba kerül végül, mint amennyivel eredetileg számoltakTökéletes példa erre a 2017-es vizes vb. Eredetileg arról beszélt a kormány, hogy a Dagály úszópalota 8 milliárd forintba fog kerülni, a teljes vizes vb pedig 25 milliárdba. A Dagály építését aztán 38,63 milliárd forintért vállalták el, az összköltség pedig már 90-100 milliárd forint körül járMindez azt jelenti, hogy a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt. Ha az arányok hasonlók lesznek, mint a vizes vb esetében, akkor az olimpia elérheti akár a 3000 milliárd forintos összköltséget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.