2017. január 8., vasárnap

EBBEN A REZSIHARCBAN ELBUKOTT A KISEMBER

INDEX.HU
Szerző: NYILAS GERGELY
2017.01.08.



Az elmúlt évek leghidegebb hétvégéje volt Nógrád megye északi részén. A szombat -24 fokkal indult Salgótarján közelében, Hetesen és Karancslapujtőn. A pár nap kemény fagy azonban csak kis kellemetlenség ahhoz képest, amit egy átlagos fűtési szezon is jelenthet ott, ahol a háztartások többsége tűzifával fűt. Ezen a területen ugyanis brutális rezsiharc folyik, amelyet a szolgáltatók, azaz a fakitermelők nyernek.

„Ígérem, senki sem fog megfagyni” – mondta katonás hangon Karancslapujtő polgármestere, mint aki csatarendbe állította hadait tél tábornok szombat reggeli, mínusz 24 fokos támadása ellen.

A vízaknákat ellenőrizték, a szigetelést biztosították, hogy a vízellátás zavartalan legyen, a polgárőrök járják a települést, nehogy a kocsmák valamelyik törzsvendége az út szélén maradjon éjszakára vagy az idős lakók közül bárki fűtés nélkül aludjon el – sorolta a feladatokat Baksa Sándor.

A 700 háztartásból álló, 2860 fős településen 1990 óta alpolgármesterként, bő két éve polgármesterként dolgozó gazdálkodó által irányított önkormányzat már kiosztotta a szociális rászorultság alapján igényelhető tűzifát is, így a leghidegebb napokra senki nem marad tüzelő nélkül.

Ennyi jár, ennyi jut

Karancslapujtő 126 köbméter csertölgyre, akácra elegendő, csaknem kétmillió forintot kapott a Belügyminisztériumtól. Igaz, a meghatározott pontrendszer alapján ennek a duplája járt volna, de ennyi jutott. A köbméterenként 15 500 forintos árat azonban már a településnek kellett kiegészítenie 18 ezer forintra, hogy a fa az erdőgazdaságtól el is jusson a lakókhoz, akiknek azért még így is marad munkájuk: a méteres fákat már nekik kell még kisebbre fűrészelniük. Ezt vagy elvégzik maguk, vagy köbméterenként kétezer forintért megbíznak vele valakit.

Egy köbméter fa egy kisebb házban is legfeljebb egy hónapra elég, de a kiosztott szociális tűzifán kívül Karancslapujtőn három éve a fűtésszezon elején még készpénzzel is támogatják a háztartásokat. 18 év alatt minden gyerekenként ötezer forintot, hetven év felett hétezer forintot osztanak ki, jövedelmi viszonyoktól függetlenül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.