2017. január 23., hétfő

ELEGEM VAN A SZNOB BUDAIAKBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2017.01.22.


Márai Sándor szerint Budán lakni világnézet. Minek vitázzunk a kiváló íróval, fogadjuk el, hogy így van. A budai népek - különösen a Vár, Rózsadomb, Pasarét, Hegyvidék lakói - az ország leggazdagabbjainak mondhatják magukat, az ottani tendenciák, divatok előbb-utóbb leszivárognak a város és később az ország más tájaira is. Ezért: Jertek, s hogy sorsotok előre nézzétek, Vigyázó szemetek Budára vessétek!

A sznob budaiak szívós munkával szorítják ki az oda nem valókat a kultúra terén. Régebben Buda tele volt meghitt kis mozival, így Rozikával nem volt gond hova beülni. Ám az ilyen léha szórakozásnak nincs helye a budai polgár művelődési programjában, így először 1999-ben bezárt az Ugocsa mozi. Helyette könyvtár nyílt nagyon helyesen. Tömegek látogathatják. Aztán az Alkotás mozitól szabadultak meg a művelt budaiak 2000-ben, hogy az átadja helyét valami bankfióknak, matracboltnak, most meg egy kozmetikai cég lerakatának. Ez így sokkal jobb.

Következett az Átrium mozi 2001-es bezárása abban a hitben, hogy ezzel teljesen visszaszorul ez a haszontalan időtöltés. Az élet máshogy hozta, pürrhoszi győzelem lett a budaiak győzelme az idétlen mozizás felett. Hahaha, végül jól bebukták az egészet a sznob budaiak, mert a tömegfilm nézés helyén létre jött színházban Alföldi művész úr vezetésével egy szubkultúra biztosítja pár éve a meghitt melegséget. Alföldi úr elfelejtette nagy költőnk intését: "Ha nem tudsz mást, mint eldalolni Saját fájdalmad s örömed: Nincs rád szüksége a világnak". A budaiak visszaigazolják a látnok költőt, nekik tényleg nincs szükségük erre a színház típusra, de toleráns emberek, akiket nem vonzanak ugyan a vállaltan homoszexuális darabok, rendezések, alakítások, ám kedélyesen eltűrik a homlokzatra incselkedően kitett repertoár látványát. (Amúgy kár Alföldiért, mert értékes ember, és ha nem zárná saját magát a másságos művész skatulyájába, akár érdekes darabokat is létre tudna hozni. Így viszont kiszámíthatóan unalmas.)

A gaz mozisok persze nem nyugodtak bele a sznob budaiak döntésébe, ezért új frontot nyitottak. A hangulatos kis mozik bezárása valahogy éppen jól jött az akkor induló plázamoziknak a közeli Mammutban és MOM-ban. Szerencsére az ő diadaluk is talmi vala, mert a budaiak szívós munkával kiszorították őket onnan. Ősszel bezárt a Mammut mozija, és most a MOM-é is. Egyedül az Alleeben van még tömegmozi, az is Újbudán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.