2017. január 10., kedd

EZT LASSAN TÉNYLEG NEM BÍRJA EL AZ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.01.09.


A kormány tervei szerint 5 százalékkal mérsékli az állami bürokráciára fordított pénzeket. Az nem derült ki Orbán beszédéből, hogy ezt elbocsátásokkal, vagy más költségcsökkentő intézkedésekkel képzeli-e el a kormány, de kijelentette: tízmilliárdokkal több pénz maradhat az államnál. (2010, október – Orbán meghirdette a kormány második akciótervét a parlamentben)

Jövőre (azaz 2011-ben – szerk.) indul el az a program, amellyel áttekintik, hol, milyen adminisztrációs, bürokratikus terhet lehet csökkenteni. Az állami bürokráciát mindenképpen csökkenteni kell, az öt százalék egyfajta sarokszám, hiszen a miniszterelnök által mondottnál jóval nagyobb léptékben is elképzelhető a bürokráciacsökkentés. Minden egyes intézményt – minisztériumot, háttérintézményt – tüzetesen át kell vizsgálni, meg kell nézni, milyen feladatra van, milyenre nincs szükség. A háttérintézményekről megjegyezte: átláthatatlan dzsungelt képeznek, duplán vagy háromszor látják el ugyanazt a feladatot. Ezt nem bírja el az ország (2010, október Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára)

És tényleg nem bírja el az ország. Igaz, hogy már 2017-et írunk, és még élünk, az ország nem omlott össze. Igaz, hogy Lázár János minden követ meg is mozgatott, hogy az állam vízfejű, bürokrata intézményrendszere megszabaduljon több ezer dolgozótól, akikkel csak a baj volt. Tavaly ilyenkor vadul égett a keze alatt a munka, igaz, hogy 2010 óta már 5 év akkor is eltelt. Bár Lázár ténykedése nyomán 39 központi hivatalt és minisztériumi háttérintézményt szüntettek meg jogutódlással, a harmadik Orbán-kormány egyre csak terebélyesedett.

A 2010-es fülkeforradalmi választási ígéretekből és akciótervekből mára az lett, hogy (jegyezzük meg halkan, Mészáros Lölönek a napokban is beesett egy nem remélt árvízvédelmi – közel 10 milliárdos – közbeszerzés, mert ehhez a szakterülethez sem ért senki jobban, mint a 2 Mészáros Kft.) a Magyar Nemzet összeszedte a vízfejűség sarokszámait. A Fidesz-féle állami bürokráciacsökkentésből, azaz Orbán Viktor nagyívű ígéreteiből – miszerint „sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele” a NER-be – az lett, hogy mára kétszer annyi államtitkárt és helyettes államtitkárt foglalkoztat a magyar adófizető, mint 2010 előtt. Mert csak.

Az Orbán-kormánynak azt a bravúrt is sikerült tető alá hoznia, amit még soha senkinek: az ormótlan vízfej akkor is növekedett, amikor a kormány bürokráciacsökkentést, vagyis az állami alkalmazásban állók létszámának jelentős mérséklését hirdette meg. Jegyezzük meg a lényeget: a harmadik Orbán-kormányban 106 helyettes államtitkár dolgozik a tíz miniszter és az 55 államtitkár mellett, hét év alatt elszabadult a pokol e tekintetben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.