2017. január 26., csütörtök

HA VER, AZ AZT JELENTI, SZERET: AZ ORSZÁG: AHOL MÁR NEM BŰNCSELEKMÉNY A CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PÓSFALVI ORSI
2017.01.26.


Január 25-én az orosz parlament második olvasatban elfogadott egy olyan törvénymódosító javaslatot, amely adminisztratív szabálysértésnek minősítené a családon belüli erőszakot. Ha ez a módosítás valóban életbe lép (és miért ne lépne - a szavazáson megjelent 388 képviselőből csupán kettő szavazott a módosítás ellen, egy pedig tartózkodott), azzal több ezer orosz nő és gyermek lesz halálra ítélve.

Amennyiben a törvénymódosítást elfogadják – január 27-én hozzák meg a végleges döntést – Oroszországban, azzal dekriminalizálják a családon belüli erőszakot. Csak abban az esetben fog a közeli hozzátartozók és a családtagok ellen elkövetett erőszak bűncselekménynek minősülni, ha egy éven belül többször megismétlődik. Ha csak egyszer fordul elő, és nem jár több napon túl gyógyuló sérüléssel, akkor az elkövetőnek (ha az áldozat feljelenti!) pénzbírságot kell fizetnie, vagy közmunkát végeznie.

Óriási visszalépés ez az országnak, miután aktivisták éveken keresztül tartó küzdelmét azért, hogy a családon belüli erőszak ellen szülessen végre törvény, látszólag siker koronázta 2016 nyarán. Ekkor a parlament egy olyan törvénymódosítást fogadott el, amely egyrészt szabálysértésnek minősítette a tartós sérülést nem okozó erőszakot két olyan fél között, akik nem közeli hozzátartozók, másrészt bűncselekménynek minősített minden, közeli hozzátartozó és családtag közt létrejövő erőszakot. A módosítást annak érdekében fogadták el, hogy például két részeg barát összeszólalkozás miatt ne kerüljön börtönbe, ugyanakkor a családon belüli erőszak esetei súlyosabb büntetést vonjanak maguk után.

Ez a korábbi módosítás az orosz társadalom egyes rétegeiből hatalmas felháborodást váltott ki: az Összoroszországi Szülői Ellenállás például országszerte szervezett tüntetéseket a „pofontiltó törvény" ellen, amelyeket az orosz pravoszláv egyház is támogatott. A tiltakozók úgy vélték, hogy a törvény a hagyományos nevelési stílus eszközeit tette törvénytelenné. Az Ellenállás mellett nagy erőkkel kampányolt az a Jelena Mizulina kormánypárti parlamenti képviselő is, akinek nevét a hírhedt orosz melegpropaganda elleni törvény elfogadtatása is fémjelezi. Tehát Mizulina, az Összoroszországi Szülői Ellenállás és az orosz pravoszláv egyház szerint azért kell dekriminalizálni a családon belüli erőszakot, hogy egy szülőt ne fenyegessen börtön azért, mert felpofozta a gyerekét. A módosítás ilyen értelmezése nyilván azt a célt szolgálja, hogy hiteltelenítse a családon belüli erőszak elleni küzdelmet, hamisan szűkítve le annak alkalmazását egy-egy nevelő célzatú pofonra.

Oroszországban a belügyminisztérium adatai szerint évente 12-14 ezer nő hal meg családon belüli erőszak következtében. Minden negyvenedik percben megöl egy nőt élettársa, barátja, férje, apja. Naponta 36 000 nő és 26 000 gyerek szenved el fizikai bántalmazást családtagoktól - és ez csak a rendőrségen bejelentett esetek száma. A becslések szerint az ilyen esetek 60-70 százalékát nem jelentik be, de még a bejelentett eseteknek is csak a töredéke, konkrétan 3 százaléka kerül bíróság elé. (Azért a nőket és gyerekeket érintő erőszakot emeljük ki, mert ahogy mindenütt a világon, úgy Oroszországban is túlnyomó többségben őket éri bántalmazás, amit általában férfiak követnek el. Még a férfiak elleni családon belüli erőszakért is többségében férfiak a felelősek.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.