2017. január 8., vasárnap

HAGYJUK MÁR A BORRAVALÓT!!

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.07.


Hagyjuk már el a borravaló intézményét!- Itt most kommentcunami lesz pro és kontra. Nem is baj, hiszen a témát lehet így is és úgy is vizsgálni. Értem, hogy bizonyos szakmákban ebből élnek, csak nem akarom elfogadni. Én most felhasználói oldalról fogom megírni erről a saját véleményemet és biztosan nem tudom teljesen körbejárni a témát. Az biztos, hogy nem szeretném senkinek az életminőségét rontani. Nem szeretnék senkit megbántani. Egyszerűen a jelenségről, tapasztalataimról szeretnék beszélni, és elfogadom, ha neked més a véleményed erről!

A borravaló eredete írásos elbeszélések alapján egészen 1509-ig nyúlhat vissza, amikor egy német kézműves oktoberfest_2009_29.jpg"ivópénzt" (trinkgeld) kért az egyik vásárlójától. Egy másik fennmaradt legenda szerint a trinkgeld létjogosultsága, hogy a felszolgálóknak is járt mindig egy pohárkával a vendég kontójára. Akárhány történetet néztem meg, mindig egy mitizálás köré épül a borravaló legendája. Az szinte bizonyos, hogy a faluk helyi kultúrházából (kocsma) indult világhódító útjára a ma ismert borravalózás. Fontos megjegyezi a mai tudásunk és felfogásunk tekintetében, hogy az előző évszázadokban még nem volt megalázó dolgozni, felszolgálni, kiszolgálni. Nem egyfajta kompenzáció volt a borravaló, hanem egy igazán emberi cselekedett, aminek burkolt célja volt. Ez a cél pedig egyértelműen a "buli" és a "hangulatfokozás". Azért kaptak a pincérek "trinkgeld"-et, hogy ők is jobb hangulatba kerüljenek, együtt pörögjenek a bulival. Az sem volt hátrány ha a jellemzően női felszolgálók a megfelelő állapotba kerültek egy könnyed kettyintés reményében.

Én nem szeretem vásárlóként a "kell" és az "illik" indoklásokat! "Kell adni borravalót", "illik borravalót adni". Úgy érzem, hogy kényszer, miközben én nem erre akarok befizetni. Ha rendelek egy pizzát vagy elmegyek az étteremben, akkor ki kell!!! fizetnem a számlát. Azért kell kifizetnem, mert fogyasztottam. És azért fogyasztottam, mert ezzel a céllal mentem az és foglaltam helyet!
A pincérnek pedig ki kell engem szolgálnia (ez nagyon csúnya szó), azaz fel kell vennie a rendelésemet és az ételt kihozni. Neki ez a munkája, erre jelentkezett! Milyen étterem lenne az, ahol vannak fizetett pincérek, de azok nem hajlandóak felvenni a rendelést? Akkor most nekem tesz bárki szivességet azzal, hogy kihozza a kaját, amiért én fizettem? 

A futár nekem tesz szivességet azzal, hogy elhozza vagy elviszi a terméket, levelet? A taxis nekem tesz szivességet, mert elvisz A-ból B-be? És ezt a végtelenségig lehetne sorolni. Érdekes módon csak bizonyos szakmában "illik" és "kell", de például a bölcsödei gondozónőnek, aki napi 8-10 órában neveli a gyerekedet minimálbérért, annak nem "illik" és nem "kell" borravalót adni. Nekik nyilván nincsen szükségük arra, hogy megéljenek. De a pizza az egy másik dolog! Ott "illik" és "kell", mert a pizzafutár is ember... persze a bölcsödei gondozónő az nem ember...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.