2017. január 31., kedd

ISZTRIAI FALUBAN KÉSZÜLT A POLITIKUSOK VAGYONOSODÁSÁT FELSZABADÍTÓ ESZKÖZÜNK

K-MONITOR BLOG
Szerző: pite e
2017.01.31.


Számítógép által (és néha számunkra is) olvashatatlan dokumentumok, átláthatatlan, nehezen kezelhető adatok - sokan belefuthattunk már ezekbe újságíróként, civilként, akár a közügyekért érdeklődő állampolgárként. Azért töltöttünk egy hetet a horvátországi Isztriában egy falu végén, hogy készítsünk egy platformot, ami megkönnyíti az egyébként nehézkesen értelmezhető és összehasonlítható vagyonnyilatkozati dokumentumok digitalizálását. Mutatjuk, mire jutottunk!

Három év

Idén harmadik éve, hogy megrendezzük a Vagyonnyilatkozatok hajnalát. Ilyenkor összegyűlünk az irodánkban és önkéntesek, barátaink, illetve országszerte a számítógép előtt ülők segítségével közösen felszabadítjuk a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait. A digitalizációra azért van szükség, mert a képviselők akár papíron, akár az interneten is töltik ki a dokumentumot, a parlamenti honlapra feltöltött anyag mindenképpen egy szkennelt pdf lesz, ami megnehezíti az összehasonlítást a korábbi évek adataival és szinte lehetetlenné teszi a kereshetőséget.

A vagyonnyilatkozati rendszer több sebből vérzik: nincs valódi átláthatóság, nincs szankcionálás és nincs valódi ellenőrzés sem. Egy XXI. századi vagyonnyilatkozati forma elkészítése a kormány (nem is olyan ördöngősen nagy) feladata lenne, de amíg nem áll rendelkezésünkre, kénytelenek vagyunk mi pótolni az űrt. Elmúlt két évben szerzett tapasztalatunk alapján egy az előre elkészített űrlappal a procedúra éjféltől - a vagyonnyilatkozatok publikálásától - körülbelül reggel négy-öt óráig tart. Két évvel ezelőtt még egy egyszerű Google doksiban gyűjtöttük az adatokat, tavaly már egy osztott képernyős platform gyorsította és tette könnyebbé a folyamatot. Idén január végén egy hétig gyúrtuk a kérdéseket, vagyonbevallások pdf-jeit és a platform továbbfejlesztését azért, hogy felhasználóbarátabb kialakítással segítsük az adatátvitelt - és hosszú távon relevánsabb tanácsokat adhassunk a közpénzek kezelésével felruházott képviselőink elszámoltathatóságáról
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.