2017. január 12., csütörtök

IZRAELI MINTÁRA BAJOS LESZ BEVEZETNI A MAGYAR CIVILELLENES SZABÁLYOKAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2017.01.12.



A civil szervezetekkel szembeni fellépés kapcsán az Átlátszó írt először arról, hogy kormány izraeli mintát követne, ezt azonban Hollik István KDNP-s képviselő egy nappal később be is jelentette. Bár ő egy izraeli törvényjavaslatról és annak még folyamatban lévő vitájáról beszélt, de a törvényt valójában már tavaly júliusban elfogadták. Viszont ezek szerint éppen ideje részletesebben is megismerkednünk vele.

Előzmények

Hogyan számolt le Orbán Viktor izraeli eszmetársa, Benjamin Netanyahu az ottani civil szervezetekkel?

Bepereltük a titkosszolgálatot az eltitkolt Soros-tanulmányért – Orbánék megint Finkelstein kottájából játszanak

Németh Szilárd páros lábbal szállt bele a CÖF-be

2010-ben még állami kitüntetést akart adni a Fidesz a Helsinkinek és a TASZ-nak

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

A készülő magyar kormányzati javaslat eddig ismert, már két éve pedzegetett eleme a civil szervezetek vezetőinek kötelező vagyonnyilatkozat-tétele, amiről azonban azon túl, hogy a jelek szerint – a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszerbe kevéssé illeszthető, így alkotmányosan támadható módon – nyilvános nyilatkozatot szeretne a kormány, még túl keveset tudunk ahhoz, hogy értékelni lehessen.

Az ettől teljesen független, frissen előkerült izraeli minta kellően konkrét, ám, mint majd látni fogjuk, több ok miatt is valószínűtlen, hogy le lehetne itthon másolni. Aligha lehet ugyanakkor véletlen, hogy a javaslat szükségességének alátámasztására az Arthur J. Finlelstein kampánygurut a magyar kormányhoz hasonlóan foglalkoztató Netanjahu-kormány pontosan ugyanazt az érvelést alkalmazta, mint ami most a Fidesznél is megjelent.

Ezeknek az átláthatatlan célokkal, magukat izraeli érdekeket képviselő szervezetnek álcázva működő szervezeteknek a tevékenységéből az izraeli polgároknak nem származik haszna, azok külföldi érdekeket képviselnek” – érveltek például Németh Szilárd eheti nyilatkozataival teljes összhangban, bár kiszorítást nem említve 2014-ben benyújtott törvényjavaslatuk indokolásában, akkor éppen a szervezetek adómentességének megszüntetése mellett izraeli jobboldali képviselők.

Márpedig itt a lényeg a kommunikáció, hiszen a javaslat célja a „polgári társadalom erejét mutató számos valódi civil szervezettel ellentétben idegen érdekeket demokratikus legitimáció nélkül képviselő” szervezetek megbélyegzése.

Mit fogadtak el Izraelben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.