2017. január 2., hétfő

"KESERÉDES HAZAKÖLTÖZÉS AUSZTRIÁBÓL"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.02.


Hazaköltözni (pláne több évtized után) nem is olyan könnyű, mint azt esetleg elképzeli az ember. Sok minden más, mint amilyennek emlékszik, és a hétköznapok apró bosszúságai is felnagyítódnak, nem hiába mondják, hogy a visszaköltözés legalább akkora kultúrsokk, mint az elmenetel. Azt hiszem, erre példa Nándor története is.

„Három évig tököltem, mit csináljak, 36 év után Ausztriát otthagyni nem könnyű. A város az enyém volt, nincs ház, ahol ne dolgoztam volna, 200 000 embert ismertem és a cégemet is ismerték-
A haverok, a csajok, a klubok, a majdnem fiatalságom, az utcák, a lámpák, a hatalmas garázsom, a rengeteg autóm és motorom – mind mint a mágnes, ott tartottak.
Igen ám, de közben 20 éve vettem a Balatonon egy kis házat, tökéletesen megcsináltam, padlófűtés, szigetelés, víz, gáz, csatornázás, madáretetők – élvezem, hogy a déli fekvés miatt reggeltől estig napsütés van, ezer madárral, csenddel, nyugalommal. Semmi forgalom, se villamos, se busz.
Üvöltözni szerettem volna
Végül három év után eldöntöttem, hogy ide költözök. Az autót lehonosíttattam, két hónapig veszekedtem a magyarországi biztosítóval, mert nem akarták elfogadni a 36 évi balesetmentes vezetésemet és a biztosításom.
Háromszor hoztam különböző biztosítóktól igazolást, hogy a 00-ás legalacsonyabb szinten vagyok, mire két hónap után elfogadták. Újabb ősz hajszálak jelentek meg a hajamban.
Majdnem minden hivatalnál üvöltözni szerettem volna, érthetetlen magyar szavakat kellett tanulnom, gonoszkodó emberek tucatjával találkoztam, és éreztem a rossz kisugárzást.
Csak pár dolog: elmentem egy borkiállításra, de annyira feje tetejére állították a szervezést, hogy nem is értettem, amikor a borokat bemutatták.
Vettem magyar mobilt, két hét után egy ismerős a faluból felhívott, hazugsággal kezdte, hogy a telefonkönyvből vette a számomat, és milyen hatalmas szerencsém van, de kellenének az adataim - adatokat akart halászni, de azonnal megismertem a hangját, kiakadtam.
A költözés miatt vettem egy nagy belső terű dízelautót, ami a magyar benzintől üzemanyagtól újabban nem indul. Visszamentem az ausztriai szervízbe, ahol kiolvasták a hibakódokat, amik semmit nem mutattak, tehát a benzin a ludas. Állítólag belekeverik az eladhatatlan szarságokat, én viszont nem tudok Ausztriába járni tankolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.