2017. január 7., szombat

KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÜNK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2017.01.07.


A következő másfél évben izgalmas politikai csatározásoknak nézhetünk elébe. Ebben az évben megválasztják a köztársasági elnök személyét, a következő évben pedig országgyűlési képviselő választás lesz. Mindkettő a Fidesznek állhat, de mindkettő alkalmas lesz arra, hogy újra és újra összemérjék az erejüket a már meglévő és az újonnan alakuló pártok. Tehát szép kis mutatványok elé nézhet az az ember, akik közé magamat is sorolom, akit különösképpen nem zaklat fel egyetlen párt győzelme, vagy veresége. Az viszont biztos, hogy mindkettő nagy jelentőségű lesz a liberális demokrácia léte és megítélése szempontjából, hiszen egyebek mellett éppen ezek a választások támasztják alá azt, hogy hazánkban igenis létezik a liberális demokrácia, mint a politikai rendszerek egyik főtípusa. S ha ezeket a választásokat különösebb csalások nélkül sikerülne végrehajtani, akkor ködbe veszhetnének azok a rémhírek is, amelyek a választások negligálását jósolták, vagy előrehozott választásokkal riogattak, vagy ha netán mégis lenne választás, akkor azt a hatalom különböző választási trükköket jövendöltek.

Itt azért érdemes megállni egy percre, mert hej, de sokszor mondogatták azt, hogy Orbán Viktor azért, hogy a hatalmát megtartsa, képes lenne arra is, hogy egy előrehozott választást erőszakoljon ki. Ezt először 2015-re datálták, majd később 2016-ra, és még jöhet egy olyan változat is, hogy 2017-ben ejtik meg ezt az akciót. Az első két évszám már elmúlt, mégsem volt előrehozott választás, s bár 2017 még előttünk van, de ebben az évben sem lesz megítélésem szerint előrehozott választás. Mindenesetre azok a pártok, amelyek ezt a verziót jelezték előre, annak idején kiválóan aktivizálták a hívőiket, amivel azért eredményes volt ez az egész manipuláció. A birka hívők pedig nem vették észre, hogy ezzel a bedobott mócsinggal is megvezették őket. S miért nem volt előrehozott választás? Azért, mert a kormányfő mégis csak ad arra, hogy a liberális demokráciák minimumát, tehát a soron következő választást az arra kijelölt időpontban abszolválja. Az egy külön probléma, hogy ezt nyugodt lelkiismerettel megtehette, mert a mindig nagy fölénnyel vezette a pártpreferencia listákat, és éppen ez adhatta azt a lehetőséget, hogy korábban kitöltse a teljes négy évét, miközben a baloldali és liberális ellenzék szinte semmi veszélyt nem jelenthetett számára.

S ugyanez a helyzet várható a köztársasági elnök megválasztása során is. A jelenlegi elnök egyértelműen a Fidesz pártkatonája, aki még ha akarná sem tudná levetkőzni a Fideszes gondolkodásmódját. S bár tényleg igyekezett egyensúlyozni a hatalom és az ellenzék között állandóan meglévő civakodás során, rendre a Fidesz szája íze szerint döntött a politikai harc szemszögéből jelentős ügyekben. Ilyen tekintetben szinte semmi különbség sem volt az elődje és ő közötte, mert beváltotta azt a tőle elvárt reményt, hogy a saját eszközeivel támogatja majd az anyapártját. Ha pedig visszatekintünk az eddigi köztársasági elnökökre, akkor azt láthatjuk, hogy Göncz Árpádon kívül nem volt olyan államfő, aki elfogadottan az egész nemzet köztársasági elnöke lehetett volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.