2017. január 8., vasárnap

LIGETVÉDŐK: A RENDŐRSÉGET POLITIKAI KÉZIVEZÉRLÉSRE KAPCSOLTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.07.



A környezetvédő mozgalom szerint a táboruk nyári felszámolásánál az üzleti szempontok erősebbek voltak, mint az állampolgárok tiltakozáshoz való joga.
Múlt év július 6-án a rendőrség felszámolta a volt Hungexpo-telken a Ligetvédők Táborát. Ezután a tábor előtt békés demonstráció kezdődött, az emberek leültek a földre, ezzel tiltakozva a tábor felszámolása és a Liget Projekt ellen.

A rendőrségnek ahhoz, hogy a munkagépek be tudjanak jutni a volt Hungexpo-telekre, el kellett távolítania a Ligetvédőket.

Több felvételen is lehetett látni, hogy a rendőrség sokszor nem tud dönteni, hogy mi lenne a helyes és a kigyúrt, kopasz verőemberektől kapja az utasításokat.

A történetnek két furcsa eleme van:
  1. A rendőrség úgy kezdte el feloszlatni a tüntetést, hogy nem is mérlegelte igazán, a Ligetvédők alkotmányos jogai, vagy az Ingatlanfejlesztő Zrt. üzleti érdekei a fontosabbak-e. Azóta is, minden konfliktushelyzetben a rendőrségnek ugyanezt kell mérlegelnie és láthatóan mindig az üzleti érdekek mentén dönt.
  2. A Ligetvédők ellen indultak eljárások, a kigyúrt verőemberek erőszakossága nem érdekelte a hatóságokat, sőt, a hatóságok bizonyíthatóan működtek együtt a verőemberekkel.
Ezért a Ligetvédők azt állítják: a rendőrség részrehajló az esetükben és politikai megrendelésre cselekedett.

Különösen élesen mutatkozott meg a történet Sebestyén Eszter ügyében, aki a földre szerette volna fújni az „Itt például jól nézne ki egy fa”-feliratot, a rendőrség pedig berángatta az autóba és úgy állították elő, mint egy körözött bűnözőt.

A Ligetvédő aktivisták ellen 91 esetben indult szabálysértési eljárás. 30 esetben a bíróság felmentette a Ligetvédőket. (Nemrég írtunk például Attia Rita ügyéről, akinek az esetében 75.000 Ft pénzbírságot váltottak 15 nap elzárásra. A bíróság végül saját hatáskörben a rendőrség által kezdeményezett eljárást összes jogkövetkezményével együtt megszüntette.)

Rengeteg ügy azonban még hátravan:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.