2017. január 20., péntek

LUXUSJACHTJA VAN AZ EGYKORI MSZP-PÉNZTÁRNOK PUCH LÁSZLÓ CSALÁDJÁNAK HORVÁTORSZÁGBAN

DIREKT36.HU
Szerző: Szabó András, Wirth Zsuzsa
2017.01.20.


Dalmácia középkori hangulatú városa, a turisták által kedvelt Šibenik kikötőjében horgonyoz a Valery II nevű hajó. A 2004-ben épített, piaci becslések szerint akár 80 millió forintot is érő katamaránnal egy kisebb társaság kényelmes körülmények között vitorlázhat az Adrián. A 7 méter széles és 13 méter hosszú hajón négy darab kétszemélyes kabin van, mindegyik külön fürdőszobával ellátva.

Ennek a jachtnak a tulajdonosai több szálon is kötődnek Puch Lászlóhoz, aki egy évtizeden át volt meghatározó figurája az MSZP pénzügyeinek, jelenleg pedig a baloldali média életben tartásában játszik fontos szerepet. A hajó 2014 óta Puch feleségének és felnőttkorú gyerekeinek a többségi tulajdonában van több családi cégen keresztül, de a politikus előtte is használta, és a korábbi tulajdonosai is hozzá kötődő emberek voltak.

Puch a Direkt36-nak megerősítette, hogy családjának résztulajdona van a hajót birtokló cégben, és közölte azt is, hogy a vitorlás jachtot évek óta rendszeresen használja. Puch vitorlázási szenvedélye már korábban is ismert volt (tavaly egy nyolcfős csapat tagjaként megnyerte a Kékszalag nevű balatoni vitorlásverseny egyik kategóriáját), de azt eddig nem lehetett tudni, hogy legközelebbi hozzátartozóinak – akik mind szerepet játszanak a Puch-család kiterjedt üzleti vállalkozásaiban – lenne egy jelentősebb értékű tengeri vitorláshajója.

A jachtra a Horvátországban regisztrált hajók hivatalos adatbázisában bukkantunk rá, amely minden 12 méternél hosszabb hajó lényegesebb információit tartalmazza. A Direkt36 informatikai segítséggel kielemezte a 3714 darab hajót tartalmazó adatbázist, és ennek során 155 olyan hajót találtunk, amely közvetlenül vagy közvetve (például további cégeken keresztül) magyar tulajdonosokhoz köthetők. Összesen 58 magyar magánszemélyt azonosítottunk, többségüknek egy-egy hajója van, de olyan is akad, aki a cégén keresztül 24 jacht tulajdonosa. Főként kevésbé ismert vállalkozókról van szó, egyedül a Valery II köthető olyan emberhez, aki közszereplő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.