2017. január 15., vasárnap

MAGYARORSZÁG NEM NYITJA MEG A HATÁRT A MENEKÜLTEKNEK A CSIKORGÓ FAGYBAN SEM - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.15.



A német sajtó testületileg döbbenettel fogadta Szíjjártó Péter szenvtelen-érzéketlen nyilatkozatát, miszerint Magyarország a csikorgó fagyban sem engedi be a szerb határon, a szabad ég alatt fagyoskodó menekülteket - tudósít a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A miniszter, aki szerint a határ megnyitására humanitárius megfontolásokból sincs mód, inkább azt tanácsolta ezeknek az embereknek, hogy kérjenek segítséget Szerbiában. Azaz jelentkezzenek az ottani hatóságoknál és menjenek be valamelyik menedékhelyre. Szerinte azonban az érintettek erre azért nem hajlandók, mert valamely más országban akarnak menedéket kérni, ám nem alapjog, hogy kiválasszák a számukra kedves államot. A lapok ugyanakkor Bild Zeitunggal bezárólag emlékeztetnek arra, hogy nem hivatalos adatok szerint 8500 migráns rekedt Szerbiában, ám csak 6 ezer hely van a szállásokon, de még rosszabb, hogy ezek közül csupán 3140 felel meg a téli viszonyoknak.

Spiegel
Magyarország különösen cinikus tervet dolgozott ki a menekültek ellen, és igen sajátságos érvekkel támasztja alá ez irányú politikáját. Az ország e tekintetben kiemelkedik még a régión belül is. Orbán Viktor szívesen megy szembe azzal, amit politikailag korrektnek neveznek, igaz, kijelentései sokszor leginkább arra emlékeztetnek, amit a kocsmai törzsasztaloknál szoktak mondogatni. Most pl. az új határvadászok előtt kijelentette, hogy az emberi jogok sehol sem írják elő a nemzeti öngyilkosságot. Majd pár órával később Lázár János bejelentette, hogy a jövőben minden menedékkérőt őrizetbe vesznek. Az offenzívát éppen akkor hirdették meg, amikor a határon, illetve a menekülttáborokban uralkodó embertelen állapotok amúgy is negatív szenzációt keltenek a sajtóban, főként a mínusz 30 fok felé közeledő hőmérséklet miatt.

Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól azt mondja, hogy a terrorista migránsok, illetve a Brüsszel elleni jelszavakkal a kormány pontosan a menekültek nyomorúságos helyzetéről igyekszik elterelni a figyelmet. Kékesi Márk, a szegedi Migszol segélyszervezet egyik alapítója méltatlannak és felháborítónak minősíti a magyar és a szerb hatóságok hozzáállását. Így azt, hogy el akarják riasztani ezeket az embereket, ezért a határőrök nem engedik meg, hogy bárki segítsen nekik. Ugyanakkor nagy feltűnést keltett a körmendi plébános, aki befogadta az ottani sátortábor több lakóját. A legtöbb magyar egyház támogatja Orbán politikáját, vagy csak egyszerűen befogja a száját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.