2017. január 20., péntek

MÁR NEM ÉRI MEG A CSODAFEGYVER - JÖN A KÖZMUNKA MEGREFORMÁLÁSA?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.01.20.


A kormány eddigi csodafegyvere, a közmunkaprogram átalakításán gondolkozik. Mivel a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér közötti kis különbség szerintük nem motiválja eléggé a közmunkásokat a versenyszférában való elhelyezkedésre, ezért jövőre a bérollót a kormány szélesebbre nyitná. Azzal azonban nem számolnak, hogy az elmaradottabb területeken a közmunkásoknak esélyük sincs a programból való kitörésre, mivel nincs más munkalehetőség a környéken, ezért a magasabb bérek, a bérolló szélesebbre nyitása se fogja tudni motiválni őket arra, hogy az elsődleges munkaerőpiacra átlépjenek. A kormány terveiben ezen kívül több más problémás dolog is fellelhető.

A kormány szerint a közmunkaprogram már nem tölti be azt a funkcióját, amiért 2011-ben eredetileg létrehozták: az inkubátorház-funkcióját mára már elvesztette. Az akkori munkaerő-piaci helyzetre jó válasz volt a közfoglalkoztatási program kiterjesztése, és olyan embereket visszaterelni a munka világába, akik akár évtizedekre leszakadtak a munkaerőpiacról. A kormány állítása szerint ez akkor meg is állta a helyét, hiszen a program segítségével több tízezren kiléptek az inaktivitásból. Azonban nem az volt a céljuk, hogy hosszú évekig ebben a rendszerben ragadjanak az emberek, hiszen ma már ez a helyzet.
A közmunkaprogram gerjesztette önmagát: valójában tömegesen megvonták a szociális segélyeket, három hónapra csökkentették a munkanélküli ellátást, azaz az érintett személyeknek gyakorlatilag nem maradt más lehetőségük a létfenntartáshoz, mint a közmunka. A közmunkaprogram egyre nagyobb teret kapott - míg 2010-ben az csupán átlagosan 60-70 ezer embert érintett, a KSH adatai szerint az idei első negyedévben 208 ezren, a második negyedévben 232 ezren, míg július és szeptember között 225 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként. Ez a kormánynak sem volt kedvezőtlen, hiszen a közfoglalkoztatottak és a külföldön élők beszámításával el is lehetett érni az áhított célt: az Orbán által ígért egymillió új munkahelyet. A foglalkoztatási adatok természetesen közben megszépültek, hiszen így lehetett papíron nálunk csaknem a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta az EU-ban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.