2017. január 23., hétfő

MÉG A VADÁSZTERÜLETEKET IS LEVADÁSZTÁK LÁZÁRÉK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.01.22.



Gondolom sokan emlékeznek még arra a képre, ami azt a 913 lelőtt fácánt mutatja szépen körbe rendezve, amit Lázár János és barátai ejtettek el Soponyán, vagy arra a hírre, amikor kiderült, hogy Lázár 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot. A vadászat sosem volt olcsó dolog, de mostanság lett végképp úri passzió a vadászterületek fideszes átrajzolásával. A változások - természetesen - Lázár vadász-szenvedélyét sem csökkentették, sőt!

2016 januári hatállyal egy sor jogszabályváltozást gyártott le a fideszes szabályozásgyár. Olyan sokat, hogy az Országos Magyar Vadászkamara külön menüpontot szentelt a témának saját honlapján, ahol az érdeklődő vadászok megpróbálhatják lekövetni a jogszabályi változásokat.

A vadászokat érintő egyik legfontosabb változás az idén márciustól 20 évig tartó ciklusban működő vadászterületek kialakítására vonatkozó szabályozás, amely sok kisebb-nagyobb vadásztársaságot lehetetlenített el, míg a nyertesek oldalán ott áll a műmájer vadászok egyik életlen baltával faragott élő szobra, Lázár János is.

Tavaly augusztusban írta meg a delmagyar.hu, hogy Csongrád megye legnagyobb, 18 ezer hektáros vadászterületét kapta meg húsz évre a Návay Kornél Vadásztársaság, amelynek egyik tagja a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Most a HVG is megírta: "a miniszter vadásztársasága, amelyet a Csongrád megyei Földeák birtokosáról, az erdőtelepitő Návay Kornélról neveztek el, a vadászterületek tavalyi újrarajzolásának egyik legnagyobb nyertese. A vadásztársaságoknak az állami földek elárverezése után egyezkedniük kellett az új tulajdonosokkal. Csongrádban pedig éppen a Návaynak és egy másik, makói társaságnak sikerült növelnie területét, miközben a Földeáki Dózsa Vadásztársaság 4 ezer hektárt veszített. A hoppon maradt társaságnál a HVG érdeklődésére elmondták, hogy kétharmadára zsugorodott területükön nemcsak kisebb, de gyengébb is a vadállomány. Ennek az a következménye, hogy a pórul járt vadászok több tagdíjat fizetnek, netán több állatot vadásznak le pusztán a haszonszerzés érdekében. A nyertesek pedig, éppen ellenkezőleg, kisebb is gondtalanul űzhetik a vadat."...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.