2017. január 20., péntek

MEGOSZTOTTABB, ERŐSZAKOSABB, LIBERÁLISABB LETT AMERIKA. ÉS A VILÁG?

INDEX.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS - SZÉMANN TAMÁS
2017.01.20.


Barack Obama 2008-ban azzal az ígérettel jutott hatalomra, hogy elnöksége hatalmas változást hoz majd. Ez bizonyos szempontból így is lett, bár nem feltétlenül abban az értelemben, ahogy ő várta: az elmúlt nyolc évben az amerikai társadalom minden korábbinál megoszottabbá vált. Azonban egy csomó kérdésben mégis liberálisabb lett az ország, és nagyon átalakult . Egy sor dologban pedig nem sikerült megváltani se Amerikát, se a világot: gazdaságilag nem léptek egyről a kettőre, a világ nem lett békésebb, a környezetvédelem terén nem történt áttörés. Megnéztük, mit mondanak a számok Obama elnökségéről.

2008-ban Barack Obama egyik fő kampányszlogenje az volt, hogy a kőkonzervatív, a gazdagok érdekeit képviselő, militarista, katasztrofális külpolitikát vivő George W. Busht leváltva, karizmatikus outsiderként változást hoz majd Washingtonban és az egész Egyesült Államokban.

Nyolc évvel később Donald Trump fő kampányszlogenje az volt, hogy a kőbalos, az amerikai vállalkozások támogatása helyett az állami vízfejet felfújó, a nemzetközi színtéren kemény kiállás helyett pipogyáskodó Obama leváltásával, karizmatikus outsiderként változást hoz majd Washingtonban és az egész Egyesült Államokban.

Tehát az Egyesült Államok elnöki székében két teljesen ellentétes előjelű, de a rendszer felforgatását és elődje hagyatékának eltörlését ígérő elnök váltja egymást:

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.