2017. január 26., csütörtök

MILYEN NEMZETI BÜSZKESÉG, HAJLOTT GERINCŰ CSINOVNYIKOK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.01.25.



Ezt figyeljétek, drága emberek! Nem orbánozok, nem rogánozok, nem szijjártózok, nem kötök bele az élő fába. De azért elmorzsoltam néhány nyomdafestéket nem tűrő, egyáltalán nem kedves szót mielőtt nekiveselkedtem ennek a cikknek.

Itt van nekünk a Professzorok Batthyány Köre (PBK), egy nemzeti érzelmű, konzervatív, jobboldali egyetemi tanárokat tömörítő gittegylet. Ők azok, akik nemrégiben félszájjal, halkan bírálni méltóztatták a kormányt a korrupció, az oktatás, az egészségügy és a gazdaság jelen helyzetére való különös tekintettel. A szervezet elnöke, Náray-Szabó Gábor már akkor előremagyarázta a bizonyítványukat: állásfoglalásukat csupáncsak kritikus szolidaritásnak szánják, céljuk, hogy a döntéshozók és a társadalom is átvegye meglátásaikat. Persze, hogy jó az irány, csak hát itt-ott pár jelentéktelen elhajlás nehezíti a dübörgést.

Ez az a tömörülés, amelyet egyik alapítójuk, a Széchenyi-díjas Solymosi Frigyes akadémikus például azt követően hagyta ott, hogy a professzorok a kormányt szervilisen támogató felhívást tettek közzé a menekültellenes népszavazással kapcsolatban. A Széchenyi-díjas akadémikus előtt a PBK bevándorlásról szóló állásfoglalása miatt már Ángyán József is kilépett a Professzorok Batthyány Köréből.

Akik maradtak, azok viszont teszik a dolgukat serényen. Különös tekintettel arra, hogy halk bírálatukért (hanyatló oktatás, intézményesült korrupció, a valóság helyére lépett látszat) is azonnal helyretette őket a miniszterek elnöke. A hosszú vita után, de nagy többséggel elfogadott éves értékelésre válaszul Orbán köszönőlevelet és egy eligazító, az elemzéstől eltérő mellékletet is küldött a haza bölcseinek, hátha legközelebb ezerszer meggondolják, mielőtt sikamlós kritikára adják a fejüket.

Ennek fényében szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani a PBK elnökével – még mindig Náray-Szabó Gábor kémikusról van szó – készült interjút, amelynek olvastán nem egy, de legalább tizenegy bicska kinyílt a zsebemben. Terjedelmi okokból csak a legvadabb állításokat idézem, amikről viszont feltétlenül kell váltanunk pár szót. Náray-Szabó a szervezettől elvárt, földig lehajló ágú szervilizmus jegyében árnyalja korábbi, félszájjal megfogalmazott bírálataikat, amelyeket valójában nem is a kormánynak, hanem a társadalomnak címeztek ők:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.