2017. január 23., hétfő

MITŐL PUSZTUL A MAGYAR, HA SZEGÉNY?

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: OMari
2017.01.22.


Sok mindentől. Első a környezet. A nyomor, a penészes fal, dohos, sötét lakás nem tesz jót az egészségnek. Sem a testinek, sem a lelkinek. Nincs pénz szigetelésre, a penésszel is csak időlegesen tudják felvenni a harcot, előbb-utóbb jönnek a betegségek. Az ingerszegény környezet pedig mentálisan teszi tönkre az embert idő előtt.

Ha valaki elszegényedik, lecsúszik, első gondolata, hogy valamin takarékoskodnia kellene. Kézenfekvő lépés, hogy olcsóbb helyre költözik. Ez városokban gyakran a leépült kertvárosi részt jelenti. Villany ugyan van, de a víz általában nem vezetékes. Kertváros lévén sokszor ásott, vagy fúrott kút. Ez már önmagában is egészségügyi kockázat, hisz a talajból minden szennyeződés bele kerül, és jön még rá a környezetből bemosódott növényvédő szerek maradványa.

Ha az olcsóbb helyre költözés nem hozza meg a kellő eredményt, következő lépésként jön a rezsivel takarékoskodás. A villanyt csak nagy ritkán kapcsolja fel, úgyis világít a tv, fűtéssel lehet a legtöbbet zsebben tartani. Van ruha, öltözködik rétegesen. Csak estére fűt be, mikorra a gyerekek hazaérnek, vagy hogy saját maga kissé felmelegedjen.

Élelme egyhangú, főleg tészta – sokszor tojás nélküli -, rizs, egy kis farhát, zsír, burgonya.

Gyümölcsöt ritkán lát, főleg nyáron, ha még nem pusztultak ki kertjében a gyümölcsfák. Újak telepítésére ritkán van pénz. Mint ahogy a kert rendes művelésére sincs. A trágya sokba kerül, a műtrágya még többe. Ezért kiéli a földet, amennyire lehet, aztán ha már nem terem, inkább nem is műveli, vagy csak kis részét veti be.

Ruházatát feléli, minél jobban elszegényedik, annál kevesebbet költ e célra. Először még olcsóbb helyeken vásárol, később csak ritkán kilós boltokban. Majd jön az utolsó stádium, amikor segélyszervezeteknél öltözik fel, vagy az utcára kirakott ruhaneműkből visz haza.

Ha megbetegszik, gyógyszert nem szed, nincs pénz rá. Legnagyobb félelme a komoly betegség, amivel orvoshoz kell menni. Vitaminokat nem szed, nagyon megnyomná a családi kasszát. Ha netán komoly tünetei vannak, akkor is sokszor kerüli az orvost, hisz tudja, nincs pénze, megtakarítása a hosszabb gyógykezelésre. Lesz, ami lesz alapon – homokba dugja a fejét.

Ha az alkoholista szegény is, akkor az olcsó ital dukál, ami akár bor, akár pálinka, akár sör – csak nevében az, ami. Bár a kis mennyiség jó minőségnél akár még jót is tehet, ezekből a szerekből pár pohárka is egy-egy koporsószög...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.