2017. január 20., péntek

MOMENTUM ÉS BOTKA: VALAMI VÉGRE BEINDULT A MAGYAR ELLENZÉKI OLDALON?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2017.01.19.



A héten mutattam be a Momentum Mozgalom nevű ellenzéki szervezetet angol nyelvű olvasóimnak. Két okból is figyelemreméltó ellenzéki kezdeményezésről van szó, amely a napokban robbant be a magyar sajtóba és köztudatba NOlimpia nevű kampányukkal. Elsőként: a húszonévesekből és harmincévesekből álló szervezet nem azzal kezdte pályafutását, hogy kivel nem hajlandó együttműködni, hanem azzal a bejelentéssel, hogy mindenkit szívesen várnak–aktivistaként, illetve támogatóként–és köszönettel fogadják el a segítséget az ellenzéki pártoktól a budapesti 2024-es olimpiapályázat-ellen indított népszavazási aláírásgyűjtésben. Eddig az Együtt, a Párbeszéd, a Két Farkú Kutya Párt és a Lehet Más a Politika jelezte, hogy aktív segítéget nyújtanak a Momentum Mozgalomnak annak érdekében, hogy elérjék igencsak nagy kihívást jelentő céljukat: összesen 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük Budapesten harminc nap alatt, hogy népszavazás lehessen a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról. Konkrét stratégiájuk is van: 25 frekventált budapesti csomópontnál van ma reggeltől jelen a Momentum kb. 150-fős tagsága és még plusz 500 szimpatizáns aktivistával együtt igyekszenek összegyűjteni egy hónap alatt a szükséges aláírásokat. Eddig mikroadományokból sikerült összegyűjteniük 2 millió forintot kampányukhoz.

Egy budapesti olimpia megrendezése súlyos válságba taszítaná a magyar gazdaságot és még inkább lerombolná az egészségügyet, a közoktatást és az ország szociális programjait, illetve negatívan érintené Budapest arculát, urbanisztikáját és környezetét is. Az olimpia megrendezésre minimum 1,5 ezer millárd forintba kerülne, ami a magyar GDP 9 százalékával egyenlő. Pont ekkora teher volt Görögország számára a 2004-es athéni olimpia, amely jelentősen hozzájárult az ország gazdasági összeomlásához pusztán négy évvel később. Ráadásul vannak olvasóink közül még olyanok, akik elhiszik, hogy a ma deklarált olimpiai büdzsé tartható és, hogy nem lenne túlköltekezés?

Merem remélni, hogy a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció is nyújt segítséget a Momentumnak, hiszen itt nem pusztán az olimpiáról van szó. A második figyelemreméltó oldala a mostani kezdeményezésnek az, hogy a 27 éves Fekete-Győr András és a szintén 27 éves Orosz Anna által vezetett szervezet nem olyan civikekből áll, akik elhatárolódnak a pártpolitikától, vagy akik pusztán egy szűk területen hajlandóak álláspontjukkal kiállni a nyilvánosság elé és azért harcolni. A Momentum Mozgalom deklarált célja az Orbán rendszer lebontása, annak ellenére, hogy Fekete-Győr András a hvg.hu-nak adott interjújában elmondta: ő 2010-ben a Fideszre szavazott.

“Ennek a rendszernek egyszer vége lesz, ez biztos. Abban bízunk, hogy ezt a Momentum hozza el. Ránk ugyanis nem érvényes a centrális erőtér logikája. Van több millió elégedetlen ember, akiket ha mozgósítani tudunk, akkor vége, megtörténik a rendszerváltás. A pártalapítás az eszköz ahhoz, hogy egy európai és modern Magyarországot építsünk a jelenlegi avítt, begyepesedett és megbénult rendszer helyett”–mondta a jogászként dolgozó Fekete-Győr András. Eddigi programjuk alapvetően a közoktatásra, az egészségügyre és a lakhatóságra fókuszál.

Érdemes lesz figyelemmel kísérni a Momentum alakulását az elkövetkező hónapokban. Bízom benne, hogy nem jutnak a Szolidaritás, a Milla vagy akár a tanári tüntetések sorsára és hogy ezekből a korábbi kísérletekből, azok kudarcaiból is tanultak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.